Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki megnyerte a hidegháborút

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 7. 8:51

„A magyar nép számos fejezettel járult hozzá a szabadságért folytatott harcok történetéhez, de egyik sem oly nemes, mint 1956. Abban az évben, október 23-án a magyarok, köztük a magyar ifjúság, felkeltek a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A szabadságharcosok, ahogyan őket a hősiességük és idealizmusuk által lenyűgözött világ nevezte, szinte puszta kézzel vették fel a szinte kilátástalan harcot, és hamarosan áldozatául estek az árulásnak és a könyörtelen elnyomásnak. Ám mégis meggyújtották a remény és példamutatás lángját, melyet sohasem lehet kioltani… Az 1956-os magyar szabadságharcosok életüket vesztették, vagy száműzetésbe kényszerültek, de áldozatuk tovább él a magyar nép emlékezetében…” (Ronald Reagan, 1986. október 23-án.)

1595922668
Az Egyesült Államok negyvenedik elnökének, a száz éve született Ronald Reagannek Budapesten szobrot állítottak 2011. június 29-én, a Szabadság téren, a Magyarországi Ronald Reagan Emlékbizottság megbízásából. A szobor szimbolikusan a tér túloldalán álló szovjet emlékmű felé néz. Ronald Reagan azért fontos sokunk számára, mert a hidegháború végét, a szabadság győzelmét jelképezi.

„Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igenis létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, a világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk" – mondta Orbán Viktor kormányfő az egykori amerikai elnök szobrának felavatásán.

Orbán Viktor beszédében azt mondta, míg egy elemző következtetéseinek nincs kockázata, addig az államférfi egyszer dönthet, tévedései jóvátehetetlenek, a történelem mond majd ítéletet felette, milyen bölcsen irányította a változásokat, és milyen sikerrel őrizte meg a békét. „Ronald Reagan jól döntött, a változást bölcsen irányította, és megőrizte a békét. A történelem ítéletet mondott róla, és az ítéletet a megbecsülés és a köszönet hatja át. Ezért kell hát szobrának Budapesten is állnia" – mutatott rá, majd beszédét azzal zárta: „Újra kellene egy Ronald Reagan. Vajon készülődik-e már valahol?"

Ronald Reagan a készülődését száz évvel ezelőtt, 1911. február 6-án kezdte meg az Illinois állambeli Tampicóban. Édesapja, John Edward Reagan, katolikus ír felmenőkkel rendelkezett, többnyire cipőkereskedésből próbált megélni. Ronald továbbtanult, tanulmányait viszont saját maga volt kénytelen finanszírozni. Nyaranta egy tengerparton életmentőként dolgozott, majd a rádióbemondás kezdte érdekelni. Jó orgánuma révén az Iowa államban található Davenportban, később pedig Des Moines-ban helyezkedett el, ahol többnyire baseballmérkőzéseket és egyéb sporteseményeket közvetített. Ezt követően útra kelt, hogy megvalósítsa nagy álmát; Hollywoodba ment, ahol színészkedéssel próbálkozott.

(Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában olvashatják el!)