Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görgei Artúr tábornokra emlékeztek

Szöveg: Prodán András hadnagy | Fotó: Saár Péter |  2024. február 2. 7:39

Görgei Artúr tábornok születésének 206. évfordulója alkalmából tartottak méltó megemlékezést a Fiumei úti sírkertben. Az eseményen részt vett dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka.

1Z7A1752

Koszorúzással egybekötött megemlékezésen fejezték ki tiszteletüket az 1848-49-es szabadságharc ikonikus alakja, Görgei Artúr tábornok, egykori hadügyminiszter előtt a Magyar Honvédség katonái és a Görgey család tagjai, január 30-án. A nagymúltú katonacsalád történelmi örököseként Görgey Zsuzsannának, a parancsnokság zászlóanyjának egyik szívügye, hogy a szétszóródott dinasztia tagjait megkeresse és összefogja, a haza szolgálatába állítva őseik gazdag emlékét.

„Azzal a gondoskodással és szeretettel fordulok a honvédek felé, amellyel a Görgey család felé is… Ez a hely, a Fiumei úti sírkert 175 évvel ezelőtt nyitotta meg először a kapuit, hogy a harcmezőn elesett katonákat el lehessen itt temetni. Az, hogy ma békében élhetünk, sok ember áldozatos munkájának köszönhető” – mondta el Görgey Zsuzsanna, aki számára nagyon fontos a történelmi gyökerek ápolása és a nemzet egységének kifejezése. A megemlékezés során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy nemcsak az egykori honvédség fővezérének nyughelye előtt álljanak meg, hanem a 175 éve alapított Magyar Honvédség hősei előtt is főhajtással emlékezzenek.

Az eseményen beszédet mondott Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök. A tábornok síremlékénél koszorút helyezett el a Görgey család nevében Görgey Zsuzsanna, a Görgey-kör alelnöke és Görgey Géza, továbbá Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a Kúria elnökhelyettese és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. A Magyar Honvédség részéről dr. Drót László dandártábornok helyezte el a megemlékezés koszorúját.