Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel folyik a felújítás, építkezés Pápán

Szöveg: Soproniné Szabó Éva |  2009. június 10. 11:41

A C-17-es program megvalósításának érdekében hatalmas emberi és technikai erőket mozgatnak meg a programért felelős vezetők, hogy a rohamosan közeledő határidőre a szerződésben vállalt beruházások kivitelezése maradéktalanul megtörténjen.

A bázisrepülőtér egész területét érintő munkálatok során néhány épület teljes egészében megújul, így például a Csapat Művelődési Otthon is, ahol a nemzetközi követelményeknek megfelelően már helyet kap két tolmácsfülke, konferenciaszobák és tárgyalók. A nagy létszámot befogadni képes nagyterem kényelmes zsöllyeszékekkel kerül felszerelésre, ahonnan akár színházi előadások és más kulturális programok is élvezhetőek lesznek.

1595888112
A ’70-es években jobb napokat látott épületben működött könyvtár is, amely a felújítást követően már méltó körülmények között tudja fogadni a művelődni, olvasni vágyó katonákat.
A másik nagy feladat a hajdani legénységi és hajózó étkezde teljes újjáépítése. A tervek szerint egy olyan, minden igényt kielégítő étkezde kerül hamarosan átadásra, ahol figyelembe veszik a külföldi és a magyar katonák igényeit is, menü és a’la carte rendszerű ételválasztási lehetőséggel, önkiszolgálással.

A tornaterem részleges felújítása már befejeződött, ennek keretében új parkettaborítást kapott az aljzat. Megtörtént a belső tisztasági és a külső homlokzati festés, valamint a nyílászárók cseréje.
A személyi és a teherforgalmi beléptető pontok újjáépített szolgálati helyiségeket kaptak, kibővültek biztonságtechnikai berendezésekkel, és a főúttal párhuzamos kerítéssel együtt már megfelelnek a kor őrzésvédelmi követelményeinek. Modernizálódott a beléptető rendszer, átvizsgáló udvarok kerültek kialakításra.

1595888112
A bázisrepülőtéren számos használaton kívüli, romos épület bontását végzik folyamatosan, az üzemelő épületek pedig külső homlokzati festéssel újulnak meg.
A Honvéd Szálló is átesett egy régóta esedékes renováláson, ennek során megújultak a nyílászárók valamint a fal- és lapburkolatok. A belső festések mellett a szobákat új bútorzattal valamint laminált parkettával tették otthonosabbá.

A laktanya területén belül látványos tereprendezési munkák jelzik a változásokat. Az évtizedek óta anyagi forráshiány miatt elhalasztott fakivágások, bozótirtások most végre sorra kerülnek, hatalmas gépekkel végzik a ritkításokat, földmunkálatokat. A jó néhány helyen töredezett aszfalt utak javítása is folyamatban van.

A tervek szerint június végére elkészülő felújítási munkák a bázisrepülőtér és a NATO egység személyi állományának munkafeltételeit, valamint a C-17-es szállítógép kiszolgálását biztosítják. Mindeközben a személyi állomány kiképzése, felkészítése is folyamatos.