Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégis elkészülhet a Raptor exportváltozata

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 10. 12:35

Az amerikai légierő (USAF) becslései szerint Japánnak körülbelül 250 millió dollárt kell majd fizetnie egy-egy F-22-esért.

A horribilis árról Daniel Inouye szenátor, a Senate Appropriations Committee elnöke tájékoztatta a japánokat levélben, amelyből az is kiderül, hogy a Lockheed Martin exportra kifejlesztett ötödik generációs vadászgép-változatának gyártása az előzetes tervek szerint 4-5 éven belül kezdődhet meg, leszállításuk pedig 7-9 éven belül fejeződhet be.

Az F-22-es exportja körül azonban továbbra is sok a kérdőjel, hiszen korábban még arról volt szó, hogy az Egyesült Államok külföldre nem értékesít ebből a típusból.

Az amerikai légierő közel 150 millió dollárt fizetett a Raptorért, a Japánoknak szánt 250 millió dolláros vételár azonban ehhez képest is jelentősen megnövekedett. Ez az ár ugyanakkor csökkenhet majd, ha a 2010-es költségvetési évben több pénzt szánna a Kongresszus az F-22-esek gyártására. Az amerikai védelmi minisztérium korábbi bejelentése ugyanakkor még arról számolt be, hogy az is előfordulhat, hogy még idén befejeződik a világ első, szolgálatba állított ötödik generációs harci gépének gyártása, bár az export változat megépítésével lehet, hogy mégsem lesz szükség a gyártósor bezárására.

Japán már évek óta érdeklődik az F-22-es iránt, sőt szándéka szerint két századnyit vásárolna a modern vadászgépből, ami a Lockheed Martin számára egy 40-60 darabos megrendelést jelenthetne. Az F-22-es külföldi értékesítésének betiltásáról még 1998-ban született döntés, de Észak-Korea közelmúltbéli rakétakilövése, valamint Japán fokozott érdeklődése úgy tűnik végre megenyhítheti az amerikaiak korábbi döntését a Raptor eladását illetően.