Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokkal támadták a parlamentet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 22. 11:36

Nyolcan meghaltak hétfőn a szomáliai fővárosban, amikor az iszlamista lázadók gránátokkal vették tűz alá a parlament épületét, majd röviddel később útszéli bomba robbant Mogadisuban. Először ülésezett augusztus óta a szomáliai parlament Mogadisuban, amikor az afrikai ország nagy részét uraló iszlamisták gránátokat lőttek ki az épületre.

A robbanások nem követeltek áldozatokat, de a támadásra válaszoló kormányerők gránátjai három civil halálát okozták, és találat ért egy rádióállomást is. A szemtanúk szerint a képviselőkön előbb úrrá lett az aggodalom, de aztán folytatták a vitát. A betonépületet több száz kormánykatona őrizte a tanácskozás idején.

December elején a szomáliai kormány három miniszterét ölték meg egy robbantásos merényletben. A támadással a legfőbb iszlamista mozgalmat vádolták, de az al-Sabab azóta is tagadja, hogy köze lett volna az öngyilkos akcióhoz. Nem sokkal a hétfői parlament elleni támadás után szintén a szomáliai fővárosban felrobbant egy út mellett elrejtett pokolgép, kioltva öt ember – köztük három rendőr – életét.