Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripenekkel tesztelték az űrhajós jelölteket

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: az űrtechnológia stratégiai-biztonsági kérdés

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga archív felvétele |  2023. január 5. 9:07

Legutóbb a kecskeméti repülőbázison - új nevén az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál - Gripenekkel végzett tesztrepüléseken vizsgálták, hogy milyen hatással van a Hunor-program űrhajósjelöltjeire a különböző irányú, mértékű és időtartamú gyorsulás (G-terhelés) – írta az Index hírportál, január 4-én, szerdán.

gripen

Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: négyfősre szűkült az a mezőny, amelyből kiválasztják a leendő magyar űrhajóst, róluk pedig januárban oszthatnak meg további információkat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán úgy fogalmazott: büszke arra, hogy az űrhajós-jelölteket a Magyar Honvédség légiereje tesztelte.

„Mára stratégiai, biztonsági kérdés, hogy egy országnak van-e hozzáférése űrtechnológiához. Az orosz-ukrán konfliktust tekintve jól láthatjuk, hogy egy fegyveres összetűzést is eldönthet, milyen adatokhoz férnek hozzá az adott felek. Ezeknek az adatoknak a többsége a világűrből érkezik” – írta a honvédelmi tárca vezetője.

Kapcsolódó cikkek
urkonfindex

Az űrbe és tovább!

2022. november 23. 19:57