Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia kiutasítaná Abháziából az orosz békefenntartókat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 25. 6:43

Grúzia ki akarja utasítani a jogilag hozzátartozó, de tőle elszakadt Abháziából az orosz békefenntartókat – erősítette meg  Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki nemzetközi erőkkel pótolná az orosz katonákat.

Az államfő diplomatákkal találkozva jelentette be szándékát, és ezt a grúz állami televízió élőben közvetítette.

Szaakasvili hangoztatta: “ENSZ-beli barátaink, valamint az Egyesült Államok a közelmúltban is kétségét fejezte ki azt illetően, hogy az oroszok pártatlan közvetítők-e az abház szakadár felkelők és Grúzia viszályában. Intenzív tárgyalásokat kezdünk barátainkkal az Abháziában állomásozó orosz kontingens hasznosságáról" – tette hozzá.

Közel kétezer orosz katona állomásozik Abháziában 1994 óta.

1990. augusztus 25-én az abház parlament szuverenitási nyilatkozatot fogadott el, mire válaszul bevonult Szuhumiba a Grúz Nemzeti Gárda. A háború 1993 őszére abház győzelemmel, s 1994 májusában aláírt tűzszüneti egyezménnyel zárult. A jelentős orosz támogatást élvező Abházia kikiáltotta függetlenségét.

Mihail Szaakasvili korábban, illetve a tavalyi elnökválasztási kampányban Grúzia újraegyesítését, az elszakadt abháziai és dél-oszétiai területek visszaszerzését ígérte.

Tbiliszi azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a nemrégiben bejelentett, a szakadár területekkel szorosabb együttműködést célzó elgondolások mögött annektálási tervek húzódnak meg.

A grúz kormány egyben kilátásba helyezte, hogy kéri a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását, valamint kéri a nemzetközi közösség segítségét, hogy megvédhesse területi integritását Moszkvával szemben.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szerdán felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül a szakadár területekkel való szorosabb viszonnyal kapcsolatos döntését.