Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat, ismétlés és jutalmazás

Szöveg: Sári Gábor alezredes |  2010. szeptember 8. 10:37

A tervezettekkel ellentétben még a Ramadan ideje alatt beindult a Magyar Logisztikai Mentor Csoport eddig végzett feladatait „megkoronázó” tanfolyami kiképzés. Száznégy afgán, az alapkiképzésen túlesett legénységi állományú katonát vezényeltek az Advance Combat Training kiképzési bázisára.

A „Russian Flats"-en a kiképzők megkezdték a jóváhagyott kiképzési programoknak megfelelő, a magyar kiképzési terminológia szerinti „egyéni szakalapozó" kiképzést.

A magyar mentor csoport – a kiképzők felkészítése után – jelenleg a kiképzés folyamatának hatékonyabbá és magasabb színvonalúvá tételében vesz részt, munkájukat négy, Kabulban szerződtetett angol-dari/pastu tolmács segíti.

A kiképzés főbb befolyásoló tényezői – a kiképzendők analfabétizmusának jelentős aránya, a kétnyelvű kiképzést megkövetelő nemzetiségi megosztottság, a kulturális hagyományokból eredő nehézségek – a kiképzési metodika megválasztása terén különös körültekintést igényelnek, mely alapján a mentorálási tevékenység három fő módszertani sarokpontot határoz meg : a gyakorlati, vizuális módszerek hangsúlyozását, állandó ismétlést és visszakérdezést, valamint a motiváltságot elősegítő jutalmazást.

Az említett aspektusok betartásával a kiképzés remélhetően eredményes lesz és a katonák a deklarált kiképzési célok elérésével készen fognak állni az egységeknél levezetendő kötelékkiképzés megkezdésére.

1595907035