Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újoncok a szentendrei laktanyában

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. szeptember 8. 10:48

Még csak néhány hete, hogy a hónapig tartó alapkiképzés végeztével az MH Központi Kiképző Bázis kibocsátotta a májusban bevonult szerződéses legénységi állományú katonákat. Szeptember 7-én újabb 102 újonc, köztük 5 hölgy vonult be Szentendrére, hogy megkezdjék az egységes katonai alapkiképzést.

Az MH KKB szimbolikusan a Magyar Honvédség küszöbének is tekinthető, hiszen szinte minden katona e városban lép be a honvédség képzeletbeli kapuján, hogy megismerkedjen a katonai mesterség, hivatás alapjaival. Jól tükrözik ezt a bázison jelenleg egyszerre bent lévő állománycsoportok. A három hónap időtartamú egységes katonai alapkiképzést egyidejűleg, de a bevonulás időpontjától függően különböző fázisokban folytatják a júliusban bevonult szerződéses katonák, a ZMNE tiszti hallgatói, az egyéves nappali tagozatos tiszthelyettes hallgatók és a szeptember 7-én bevonult újoncok.

A megnövekedett feladatokat a Mecséri János Kiképző Osztály állományából és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola oktatóiból megalakított ideiglenes kiképző zászlóalj az erők összpontosításával képes a meghatározott színvonalon elvégezni és megfelelően kiképzett állományt átadni a további képzés, kiképzés folytatásához.
Az újoncok első napja a laktanyában a már bevált rendnek megfelelően zajlott le. A regisztráció, a szerződéskötés után orvosi vizsgálatra, drogszűrésre került sor, majd átvették felszerelésüket és elfoglalták kijelölt körleteiket. A katonai eskü aláírásával a katonák jogszerűen is a Magyar Honvédség tagjai lettek.

Szeptember 8-án Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka köszöntötte a bázis legújabb katonáit, bemutatta a vezető állományt és megfogalmazta parancsnoki elvárásait. A parancsnoki köszöntés után a kiképzési programba foglalt tájékoztatókkal megkezdődött december elejéig tartó alapkiképzés.

1595907035
1595907036
 

Fotó: A szerző felvételei