Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlaton a század

Szöveg: Bognár Tamás százados |  2011. október 18. 9:51

Az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának műveleti százada, a többnemzeti zászlóalj kiképzési tervének megfelelően, október 11-12-én századszintű komplex gyakorlatot hajtott végre a Bosznia-Hercegovina délkeleti csücskében található Bilećában.

A feladat-végrehajtás első napja a század átcsoportosításával kezdődött, amely majdnem hat órát vett igénybe, mivel a bázis Szarajevótól 220 kilométerre található. Délután a gyakorlótéren a magyar alegység rajszintű lőgyakorlatokat hajtott végre, majd sor került a század komplex gyakorlatára is. Ennek során a lövészszakaszok különféle feladatokat kaptak, például VIP-személy kísérését, tömegoszlatást, konvojműveleteket.
A feladatok végrehajtásába a magyar katonák bevonták az albán nemzetiségű EOD (Explosive Ordnance Disposal – tűzszerész) -csoportot is. A gyakorlat szakaszszintű lőgyakorlatokkal végződött.

A gyakorlatot követően a magyar század megkezdte a felkészülést a következő feladatra: a bosnyák hadsereg egy szakaszával végrehajtandó közös kiképzésre.