Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Értekezlete Brüsszelben

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 18. 9:02

A Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Értekezlete idei második ülését tartotta Brüsszelben október 13-án. Az eseményen a huszonnyolc NATO- tagország és a „Partnerség a békéért” (PfP) országok hadfelszerelési együttműködésért felelős felsővezetői találkoztak.

A Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Értekezlete (Conference of National Armaments Directors/ CNAD) a NATO felsőszintű bizottsága, amely az országok közötti hadfelszerelési együttműködésért felel.

Az értekezletet Patrick Auroy védelmi beruházásokért felelős NATO- főtitkárhelyettes nyitotta meg. Az eseményen részt vett az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) vezérigazgatója, Claude-France Arnould asszony, valamint számos NATO-ügynökség igazgatója is.

A konferencián Detlef Selhausen, a Németországi Szövetségi Köztársaság Védelmi Minisztériumának fegyverzeti igazgatója és Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára – nemzeti fegyverzeti igazgató minőségében – megbeszélést folytatott a két ország hadfelszerelési együttműködéséről.

A korábbi, berlini államtitkári szintű találkozón megbeszélteknek megfelelően a két fegyverzeti igazgató megállapodott abban, hogy 2012 első negyedében egy magyar-német együttműködési konferenciát rendeznek Magyarországon.

A szakértői találkozó elsődleges célja az lesz, hogy alaposabban kidolgozzák a védelmi képességekkel és a védelmi iparral kapcsolatos témaköröket, valamint az, hogy bemutassák és tapasztalatot cseréljenek a két ország fegyveres erői reformjának helyzetéről.

Márki Gábor és Detlef Selhausen egyetértettek abban, hogy a gazdasági megszorítások idején kiemelt fontosságú a Magyarország és Németország közötti együttműködés erősítése.

(Szöveg és fotó: HM Védelemgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárság)