Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves összecsapások Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 18. 8:44

Legkevesebb nyolc halottjuk és 27 sebesültjük van a vasárnap éjjeli tüzérségi támadásoknak és összecsapásoknak, amelyek Szanaa fővárosban zajlottak le az Ali Abdalláh Száleh jemeni elnökhöz hű kormányerők és az államfő lemondását követelőkhöz csatlakozó törzsi harcosok között – közölték október 17-én, hétfőn egészségügyi források.

Négy ember halálát az okozta, hogy tucatnyi lövedék csapódott be a Változás terének környékén, ahol a Száleh távozását követelő tüntetők ezrei sátoroznak – tették hozzá a források. Az egyik lövedék a tiltakozók által felállított tábori kórház mellett ért földet.

Különösen hevesek voltak az éjszakai harcok a Változás terénél az ellenzék oldalára állt Ali Mohszen al-Ahmar tábornok vezette 1. páncélos hadosztály és a Száleh elnökhöz hű erők, főként a fia, Ahmed vezette Köztársasági Gárda egységei között. A hadosztály – közleménye szerint – szombat óta tíz embert veszített.

Összecsapások voltak eközben az északi al-Haszaba negyedben Száleh erői és a hozzá hű törzsi harcosok, valamint az ellenállókkal szövetséges nagyhatalmú törzsi vezető, Szádek al-Ahmar sejk emberei között is. Ezekben életét vesztette egy Száleh elnökhöz hű törzsi vezető és három másik ember.

Az AFP adatai szerint négy civil és az ellenzék oldalán álló négy katona halt meg és 59 ember megsebesült vasárnap, amikor Száleh erői tüzet nyitottak a Száleh távozását követelő tüntetőkre. A menetet az 1. páncélos hadosztály katonái kísérték. Előző nap, szombaton 12 halottja volt a Változás terén egy hasonló demonstráció elleni fellépésnek.

Hétfő reggel nyugalom honolt a fővárosban az AFP hírügynökség jelentése szerint.