Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyászkeret a stáblistán

Szöveg: Zsalakó István |  2024. február 20. 9:22

Végül minden film olyan lesz, amilyenre a vágó alakítja. Gondol valamit a rendező, a szerkesztő és az operatőr, ám a nyersanyag a vágóasztalon nyeri el végső formáját. És a jó vágó keze alatt olyan lesz, hogy a szerkesztő, a rendező és az operatőr elhiszi, hogy ő is pontosan így gondolta.

Aliczki György ilyen vágó volt. Mellbe vág ez a szó, amint leírom: „VOLT”. Gyuri februárban alulmaradt hosszan tartó betegségével szemben!

Élete párját decemberben veszítette el. Nem sokat várt, utánament.

Mondhatnánk, egy kiváló vágóval lettünk szegényebbek, de ez így nem igaz. Gyuri ugyanis már rég nem vágott. Nyugdíjba vonulása után a vágás melletti kedves szakmájában lelte örömét: kiválóan értett a bőrműves, szíjgyártó mesterséghez.

Aliczki_1

Ám amíg vágott, minden keze alól kikerült munka egy kis ékesség volt. A Duna TV-nél töltött évtizedek során a világ több mint húsz táját ismerhette meg a néző Gyuri keze nyomán, Indától Ausztráliáig, Kongótól Kínáig vagy éppen az arab világtól Dél-Amerikáig. Szerepelt portréfilmek, dokumentumfilmek stáblistáján, mígnem – csaknem másfél évtizede – a Katonai Filmstúdióhoz vezetett az útja, barátjával, örök munkatársával, Wonke Rezső operatőrrel együtt. Rezső stúdióvezetői munkája nyomán ébredt fel tetszhalálából a Katonai Filmstúdió, amelyben komoly szerepe volt Gyurinak is.

Több száz riport, tudósítás, dokumentumfilm dicséri munkáját a katonai sajtó területén is. Gondoljunk csak a külföldi fesztiváldíjas Kereszthegy vagy a Halhatatlanok című, több százezres nézettségű dokumentumfilmekre!

De a napi, rövid kisvideókat is ugyanolyan lelkiismerettel és szakmai alázattal gondozta.

Élete utolsó éveit párjával együtt a napfényes Itáliában töltötte. Nem azért, mert akkora vagyont gyűjtött, hanem párja lányának javaslatára költöztek ki, hogy egymás közelében lehessenek.

Hogy Olaszország közepében lesz-e a sírja, még nem tudjuk, ez a család döntése lesz. Annyi bizonyos, hogy a szerény, visszafogott, de csendességében is hűséges munkatárs, barát távozása megdöbbentette a HM Zrínyi Nonprofit Kft., a Katonai Filmstúdió, a szerkesztők, operatőrök, vágók közösségét is.

Mindannyian tudjuk, egy film akkor lesz készen, ha rákerül a vége főcím is.

Gyuri filmjére rákerült. De a stáblistát ezúttal gyászkeret árnyékolja.