Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Követendő példa

Csapatünnep az MH Lahner György 2. Ellátóezrednél

Szöveg: Tikász Ernesztina főhadnagy | Fotó: Lang Róbert / sonline.hu |  2024. február 20. 7:02

A kaposvári logisztikusok az alakulat nevének megváltozása óta első alkalommal ünnepelték új névadójuk, Lahner György tábornoki kinevezésének napját, mint a katonai szervezet csapatünnepét.

Kaposvár_1

Lahner György katonai tevékenysége nem is állíthatna jobb követendő példát az ellátóezred katonái elé. Ő volt az egyedüli tábornoki rendfokozatot viselő katona, aki adminisztratív, azaz nem harcoló feladatkörben nyújtott teljesítménye alapján érdemelte ki a magas szintű elismerést, ami tökéletesen bizonyítja a logisztika, a harci kiszolgáló támogatás kiemelt szerepét és fontosságát.

Hasonló gondolatokat osztott meg az állománygyűlés résztvevőivel a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum meghívott vendége, dr. Süli Attila őrnagy, aki ünnepi beszédében méltatta Lahner György – a hadiipar többszöri áttelepítése és a fegyvergyártás újjászervezése területén végrehajtott – tetteit. Életpályájának üzenete nem is lehetne aktuálisabb a haderő átalakulásának intenzív folyamatában a kaposvári katonák számára: az ellátó folyamatosan tanul, alkalmazkodik a változó helyzethez és környezethez, találékony és optimálisan használja fel az erőforrásait.

Lahner György születésnapja és halála – tragikus módon – ugyanarra a naptári napra, október 6-ára esett, hiszen egyike volt a 13 aradi vértanúnak, akiket az 1848/49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlásként 1849. október 6-án kivégeztek.