Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb Polarisok a Magyar Honvédség szolgálatában

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. február 19. 20:33

Nyolc darab Polaris terepjáróval és quaddal bővült az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár flottája.

„A könnyű taktikai járművek előnye, hogy nagyon gyorsan lehet velük terepen mozogni, akár nehéz körülmények között is, mentésre, felderítésre, szállításra kiválóan alkalmasak” – nyilatkozta Sipos Gyula őrnagy, az MH Anyagellátó Raktárbázis alosztályvezetője arról a nyolc darab Polaris RZR XP4 1000 és nyolc darab Polaris Sportsman 6X6 570-es könnyű taktikai járműről, amelyet február 19-én adtak át a szolnoki alakulatnak.

Polarisok_atadasa_20240219_27 copy

A könyörtelen terepjáró: Polaris RZR XP 4 1000

Játszi könnyedséggel hódítja meg a tájat, mégis komfortos az új, átgondoltabb és kényelmesebb pilótafülkének köszönhetően. 162 centiméter széles, 110 lóerős, 29″-os Offroad kerekekkel és 50 centis rugóutakkal bír. Négy teljes értékű ülés és Walker Evans lengéscsillapítók találhatók benne. További fontos elemei: hátsó differenciálmű, kapcsolható négykerék hajtás, elektromos kormányszervó. A biztonságot pedig hárompontos automata biztonsági övek garantálják. Élmény vezetni, erejének, könnyű felépítésének és hihetetlen felfüggesztésének köszönhetően.

Polarisok_atadasa_20240219_18 copy

A nagyfőnök: Polaris Sportsman 6×6 570

A „Big Boss”-nak is becézett jármű családjának egyedülálló háromtengelyes, hatkerekes, 6×6-os összkerékhajtású tagja. Szervókormánnyal, 570 köbcentiméteres motorral, kiemelkedő terhelhetőséggel bír. Valós, könnyen és gyorsan, egy gombnyomással kapcsolható összkerékhajtásának köszönhetően garantáltan a legjobb tapadást biztosítja, ha esik, ha fúj. A legnagyobb rakodófelülettel és a legnagyobb terhelhetőséggel rendelkezik a Polaris quadok között. A 25 literes üzemanyagtanknak és a takarékos motornak köszönhetően hatótávolsága is kimagasló. Ülése kényelmes, elektromos kormányszervó, vízhatlan első tárolódoboz, robbanékony motor, 680 kilogrammos vonókapacitás teszi még nagyobb élménnyé használatát.