Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekeket ölt az öngyilkos merénylő

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 21. 8:05

Két német katona és öt afgán gyermek halt meg abban az öngyilkos merényletben, amelyet egy német katonai konvoj ellen követtek el hétfőn Afganisztán északi részén – közölte az afgán rendőrség.

A NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (Isaf) szóvivője megerősítette a Sahar-arab járás főútján elkövetett támadás hírét, valamint a két katona és a gyermekek halálát. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek. Bár az Isaf nem közölte a katonák nemzetiségét, a német védelmi minisztérium előzőleg bejelentette, hogy a kamikaze-akció célpontjai a Bundeswehr katonái voltak. A merényletet szóvivőjük útján a kabuli rendszer ellen fegyveres harcot folytató tálibok vállalták.

Afganisztán északi részét, ahol a német katonák állomásoznak, általában kevésbé tartják veszélyesnek, mint a déli vagy a keleti területeket, amelyeket a tálibok bástyáinak tekintenek, de immár ebben a körzetben is egyre aktívabbak a lázadók. Közben a déli Hilmend tartomány kormányzója bejelentette, hogy a NATO-erők összesen 34 tálibot öltek meg az elmúlt két nap összecsapásai során.