Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyermekkatonát ítéltek el Guantánamóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 3. 6:38

Háborús bűnök vádjával negyven év börtönbüntetésre ítélte a guantánamói amerikai támaszpont katonai törvényszéke a kanadai állampolgárságú Omar Khadrt. Ám mivel az elítélt korábban vádalkut kötött a hatóságokkal, a ténylegesen letöltendő szabadságvesztést nyolc évre csökkentették.

Khadr az ötödik külföldi állampolgár, akit terrorizmus vádjával amerikai bíróság elé állítottak a 2011. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás óta.

A 24 éves Khard ügyében – akit 15 évesen ejtettek foglyul Afganisztánban – vasárnap hirdetett ítéletet a Kubában lévő amerikai fogolytábor haditörvényszéke. Khadr múlt hétfőn vádalku keretében bűnösnek mondta magát abban, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetkezett és kézigránáttal kioltotta egy amerikai katona életét. Khadrnak a nyolcéves szabadságvesztésből egy évet kell még amerikai őrizetben letöltenie, további hetet pedig Kanadában. 

Khadr a terroristagyanús őrizetesek fogva tartására szolgáló, rossz hírű börtöntábor utolsó olyan foglya, aki nyugati ország állampolgára. A per miatt számos bírálat érte az Egyesült Államokat, amely a második világháború óta az első állam, amely háborús bűncselekmény vádjával olyan személyt állított bíróság elé, aki az elkövetés idején még nem volt nagykorú. Khadr az ötödik külföldi állampolgár, akit terrorizmus vádjával amerikai bíróság elé állítottak a 2011. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás óta.