Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenyában ismerkednek a vírusokkal a magyar katonaorvosok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 3. 5:49

Kenyában kaphatnak fertőző megbetegedésekkel kapcsolatos képzést magyar katonaorvosok a jövőben, a pécsi egyetemnek pedig Nairobi mellett lehet oktatókórháza. Minderről november 2-án írtak alá oktatási-együttműködési szerződést Pécsett.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) képviselői által kedden, a baranyai megyeszékhelyen aláírt oktatási-együttműködési szerződés szerint jövő februártól összesen 10-15 egészségügyi szakember vehet részt kilenchetes tanfolyamon Eldoretben, a Moi Egyetemen.

Az orvosok képzési költségeit a Honvédelmi Minisztérium fizeti.

Az aláírási ceremónián elhangzott, ez a lehetőség egyedülálló Magyarország számára, mert az Európai Unió területén szervezett infektológiai kurzusokon nincs lehetőség a betegségek bemutatására, arra, hogy a szakemberek a megfelelő környezetben gyarapítsák tudásukat és szerezzenek tapasztalatokat a trópusi betegségekről és a közegészségügy-járványügy témakörében.

Az ismeretek bővítésére azonban a harmadik világból érkező bevándorlók számának növekedése mellett Magyarország erősödő NATO- szerepvállalása miatt is szükség van.

Németh András orvos dandártábornok, az MH HEK parancsnoka az együttműködési megállapodás aláírását követően újságíróknak azt mondta: a NATO-hoz való csatlakozással a magyar katonák kis létszámban ugyan, de egyre több olyan területen teljesítenek szolgálatot, ahol számukra korábban ismeretlen betegségek fenyegetik őket, s ezek felismerése, időbeni kezelése ma már elengedhetetlen a katonaorvosok számára.

Ternák Gábor professzor, a PTE infektológiai intézetének igazgatója az MTI-nek nyilatkozva utalt arra: a kenyai képzés a PTE, a pécsi önkormányzat, a Moi egyetem és a kenyai római katolikus egyház tavaly tavasszal kötött együttműködési megállapodásán alapul, melynek távolabbi célja, hogy a pécsi egyetemnek oktatókórháza legyen a Nairobitól 350 kilométerre fekvő Eldoretben.

A tervek szerint az intézményben a magyar szakemberek és egyetemi hallgatók jártasságot szerezhetnének Magyarországon ritka betegségek kezelésében, gyógyításában, cserébe az ottani lakosság az eddiginél magasabb színvonalú ellátásban részesülne.