Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat hét kiképzés

Szöveg: Szűcs László |  2010. november 3. 5:14

Ötvenöt tiszthelyettes érkezett a Magyar Honvédség alakulataitól október 25-én az MH Központi Kiképző Bázisra. Olyan tiszthelyettesek, akik a beosztásuk ellátásához szükséges szakmai tudást nem katonai tanintézetben, hanem „civil” iskolában szerezték meg. A következő hat hétben a munkájukhoz elengedhetetlen katonai ismeretek kell elsajátítaniuk Szentendrén.

A szakzsargon katonai végzettséggel nem rendelkezőknek – röviden KVNR-nek – nevezi azokat a tiszteket és tiszthelyetteseket, akik bár hivatásos, vagy szerződéses állományú tagjai a Magyar Honvédségnek, nem katonai tanintézetben végezték iskoláikat, így a beosztásuk ellátáshoz szükséges katonai ismerettel nem rendelkeznek.

Minden évben több tanfolyamot is szervez a Magyar Honvédség a KVNR-ek részére. A tisztek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Ócsai Kiképző Bázisán, míg a tiszthelyettesek Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB) teljesíthetik a számukra előírt hathetes kiképzést.

Legutóbb október 25-én hétfőn vonult be 55 tiszthelyettes Szentendrére, akik egészen december 3-ig „vendégeskednek" a KKB-n. Felkészítésüket a bázis Mecséri János Kiképző Osztálya végzi. Mint azt Rácz Sándor őrnagy, az osztály törzsfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tanfolyamot most kezdő tiszthelyettesek – akik közül 30 hölgy – a Magyar Honvédség számos alakulatától érkeztek.

A főtiszt hozzátette: a bentlakásos – ez azt jelenti, hogy a hallgatók csak hétvégére mehetnek haza – nappali tagozatos képzés időtartama 180 óra, amelynek végén 12 órás elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenniük a tanfolyamon résztvevőknek.

Rácz őrnagy elmondta azt is, hogy a tanfolyam során, a katonai végzettséggel nem rendelkező tiszthelyettesek a hagyományos katonai alapkiképzés minden ágát érintik, ám az ismereteket „sűrítve" kell elsajátítaniuk. Részt vesznek egyebek mellett szolgálati szabályzat ismeret órán, alaki foglalkozásokon, s felkészítésük nagyon fontos eleme a katonai testnevelés. Mindezek mellett vegyivédelmi, műszaki és egészségügyi kiképzésen is részt kell venniük, sőt felkészítőik kiemelt figyelmet fordítanak a lőkiképzésre és a túlélésre.

Fotó: Archív. (Képünk illusztráció, a tavaszi KVNR-tanfolyamon készült.)