Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőltetett menetben

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. november 3. 7:35

Közösségformáló, s nem utolsó sorban erőt, kitartást igénylő nemzetközi versenyt rendeztek a napokban, az afganisztáni Pol-e Khumriban, Camp Pannóniában. Az erőltetett menetben a magyar katonák nagyon jó eredményeket értek el.

Az erőltetett menet nem olyan sport, amit sokan szeretnek. E pénteki napon mégis sok jelentkező indult a Camp Pannóniában megrendezett „nemzetközi" versenyen. Húsz magyar és amerikai katona állt sorba a mérlegelésnél és várta, hogy elkezdődjék a megmérettetés. A verseny nemzetközi voltára tekintettel a döntőbírók egyike is amerikai volt.

A tíz kilométeres távot másfél óra alatt kellett teljesíteni, minimum tizenöt kilogrammos felszereléssel, katonai jellegű öltözetben. Utóbbi – legegyszerűbb esetben – bakancsot, gyakorló nadrágot és pólót jelentett. A tizenöt kilogrammos kötelező teher formáját pedig mindenki maga választhatta meg. Volt, aki repeszálló mellényben és fegyverrel, mások hátizsákkal vágtak neki a közel sem egyszerű távnak. A helyszín szűkös lehetőségei ellenére, volt itt meredek emelkedő, lejtő, bokaficamító sziklás szakasz és mély kavicsos talaj is…

A győztes Vécsei Zoltán zászlós lett, aki nagyon rövid idő alatt, 1 óra 4 perc 22 másodperc alatt teljesítette az előírt távot, ami tizenhét kört jelentett a tábor falai mentén húzódó felvezetési útvonalon. A második helyezett Süle Róbert főtörzsőrmester, a harmadik Gönczi Antal főtörzsőrmester lett. A női kategóriában Smith Lindsay győzött 1 óra 20 perc 28 másodperccel.

A katonák elhivatottságát mutatja, hogy többen végigfutották az egész távot és mindenki beérkezett a célba a másfélórás időkorláton belül. A pálya mellől lelkes szurkolók egész sora buzdította a versenyzőket. A jó hangulat és nevetés sokakat magával ragadott (már ha volt elég levegője). Sokan a délelőttjüket arra szánták, hogy transzparenst és más szurkolói kellékeket gyártsanak. Az esemény nemcsak egy erőpróba volt a vállalkozó szellemű katonák számára, de egy nagyszerű alkalom arra, hogy valódi közösséggé formálódjon Camp Pannónia többnemzetiségű „lakossága".