Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrben zajlik az EUFOR-felkészítés

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. október 19. 11:24

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái és a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Győrbe vezényelt állománya szeptember óta együtt készül a bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióra. A győri és a szentesi katonák adják ugyanis az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának alapját. Az első fázis, vagyis az egyéni alapfelkészítés után az állomány már az úgynevezett egyéni szakfelkészítéseket végzi.

1595926236
Szeptemberben minden katona – aki megpályázta a kontingens valamelyik beosztását – saját alakulatánál kezdte meg a felkészülést a békefenntartó misszióra. A négy hét alatt egyéni lőgyakorlaton, általános katonai ismeretek oktatásán és béketámogató műveletekre történő alapfelkészítésen is részt vettek.

A felkészítés elméleti része után a kontingens állománya olyan speciális képzésben részesül, ami a beosztással járó feladatok ellátását segíti. A következő, október 24-én induló fázis – az úgynevezett kötelékkiképzés – során az addig megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket kell alegységkötelékben gyakorolni, továbbfejleszteni. Ez az időszak a csapat összekovácsolását is szolgálja, melynek végén az állomány egy háromnapos zárógyakorlaton fog számot adni megszerzett tudásáról. 

Nagy Sándor százados, a lövészszázad tervezett parancsnoka elmondta: „Az MH EUFOR-kontingens korábbi váltásaiban alapvetően lövészkatonák teljesítettek szolgálatot. Számunkra igazi kihívást az jelentett, hogy az előző missziók tapasztalatait felhasználva, felkészülési programjukat úgy módosítsuk, hogy az megfeleljen a műszaki és a légvédelmi rakétás katonák béketámogató műveletekre történő felkészítésének."

A százados kiemelte azt is, hogy minden katona igyekszik legjobb tudása szerint kiemelkedő hozzáállással teljesíteni a kiképzési feladatokat.