Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győzött az Arjun?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 26. 13:18

Véget ért Indiában az a gyakorlat, amelynek keretében összehasonlították a hazai fejlesztésű Arjun harckocsit, az orosz T-90 típussal. Az eredmények – a végeredmény – egyelőre titkosak, azonban indiai tömegtájékoztatási eszközök katonai forrásra hivatkozva azt közölték, hogy az indiai Arjun minden mutatóban felülmúlta orosz vetélytársát.

Az összehasonlítás során egy-egy század (14-14) Arjun és T-90 harckocsit teszteltek a Rádzsaszthán államban található gyakorlótéren. A harcászati gyakorlat során mindkét század három taktikai feladatot kapott, amelynek során 50 km-t kellett megtenniük sivatagi viszonyok között, lövéseket adtak le álló helyzetben és mozgásban, az eredményeket minden esetben naplózni kellett. Összességében átlagosan minden harckocsi minimum 150 km-t tett meg, 30-50 lövést hajtott végre, és tesztelték a harckocsik 5-6 láb mély vízmedren történő átkelési képességét.

A katonák adatai szerint az Arjun „kiváló eredményeket" mutatott; gyorsan mozgott a terepen, miközben felderítette és megsemmisítette a mozgó, valamint álló célpontokat. Az orosz T-90 eredményeiről nem közöltek információkat.
Sem az indiai hadsereg, sem a fejlesztést végző Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) hivatalos információt ez idáig az összehasonlító teszt eredményeivel kapcsolatban nem adott ki. Jelenlegi állás szerint, amennyiben a hivatalos eredmény is az Arjun „győzelmét" támasztja alá, az indiai hadsereg további megrendeléseket fog leadni a típusra.