Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyújtásra felkészülni!

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. június 14. 7:24

Az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred robbantási alapismeretekkel kapcsolatos gyakorlatot tartott saját állományának, az MH Sportszázad katonáinak, valamint az alapkiképzésüket teljesítő közkatonáknak, június 13-án, Szolnokon.

w2024.06.13.robbantasi foglalkozas .rt. (9)

A szolnoki lőtéren nagy volt a mozgás, hiszen az Egységes Alapkiképzési Programban résztvevő közkatonák, tartalékosok és az MH Sportszázad néhány katonája is azért érkezett az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz, hogy elsajátítsa a robbantással kapcsolatos alapismereteket.

„Nincs egyszerű dolguk, hiszen a legkisebb mozdulatot is sokszor kell gyakorolniuk, ugyanis ezek a kis mozdulatokból születik meg az a folyamat, amely a tűzzel való gyújtáshoz vezet” – fogalmazott Markos-Feifrik Ferenc őrmester, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred foglalkozásvezetője.

Az őrmester hozzátette, a valós végrehajtást megelőzően ellenőrző feladatokat végzett az állomány. A gyakorlat több kisebb elemből áll, ezért meg kell tanulniuk, hogy még a gyufa kézbevételének is megvan a pontos helye és ideje, de legfőképpen a technikája.

w2024.06.13.robbantasi foglalkozas .rt. (5)

Az indító gyújtózsinórral kapcsolatosan Markos-Feifrik őrmester megjegyezte: „fontos megtanulniuk, hogy milyen hosszúságú zsinórra van szükségük, de a legfontosabb az, hogy milyen formára kell vágni a zsinór végét, ugyanis ettől függ a meggyújtás sebessége is”. 

A gyújtózsinór helyes használatát először elméletben sajátította el az állomány, majd mindezt gyakorlatban is bemutatták, végül a 200 grammos préstest felrobbantásakor bizonyították igazán rátermettségüket.

w2024.06.13.robbantasi foglalkozas .rt. (14)

Kassai Gergely közkatona az egységes alapkiképzés keretében vett részt a gyakorlaton. Kérdésünkre elmondta, a civil életből kiszakadva érdekes és hasznos ismeretnek tartja a robbantást.

„Az alapkiképzés befejeztével szerződéses állományba kerülök majd, Kecskeméten fogok szolgálni. Az életem jelentős részét a repülés teszi ki, civilként már nagyon sokat repültem, ez a hivatásom” – fogalmazott a lelkes közkatona.