Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halottakra emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. november 1. 7:50

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek és emlékeztek a Magyar Honvédség alakulatai, valamint katonai szervezetei a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Halottak napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52-es parcellájában emlékeztek gyertyagyújtással katonahőseinkre.

Maruzs Roland alezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese, a szervezet vezető állománya és a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai a Magyar Honvédség központi hősi parcellájában rótták le kegyeletüket a Magyar Honvédség itt nyugvó hősi hallottjai előtt.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2021-ben adták át az átalakított, felújított 52-es katonai parcellát. A Magyar Honvédség hősi halottjai mellett itt lelnek végső nyugalomra azok a HM HIM hadisígondozó szakemberei által exhumált első világháborús hősi halottak, akiknek a sírját már senki nem gondozza, de ide kerülnek azok a háborús hősök is, akiket a magyarországi – jellemzően második világháborús – harcokat követően nem temetőkbe temettek el.

A HM HIM munkatársai folyamatosan kutatnak katonasírok után: részben történelmi dokumentumok tanulmányozása okán, részben az állampolgároktól, önkormányzatoktól érkező bejelentések alapján. Évente mintegy száz-százötven magyar katonát temetnek ide. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52-es parcellája, melyet 2010-ben nyilvánítottak Központi Katonai Temetővé és Kegyeleti Hellyé, méltó végső nyughelye az életüket a hazáért áldozó katonáknak.

Szöveg és fotó: HM HIM

* * *

Veszprém

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” – Juhász Gyula alkalomhoz illő gondolatainak felidézésével kezdődött a halottak napja alkalmából tartott helyőrségi megemlékezés október 31-én, Veszprémben.

A megemlékezésnek a veszprémi Alsóvárosi, Vámosi úti, valamint a Dózsavárosi temetők szolgáltak helyszínül, ahol koszorúzással, verssel, imádsággal és mécses gyújtással emlékeztek a résztvevők azokra a katonákra, akik szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, családjukért, bajtársaikért és végső nyugalmat a városban leltek.

Az eseményen koszorút helyeztek el a helyőrség katonai szervezeteinek parancsnokai, illetve képviselői, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, a társ fegyveres szervek képviselői, valamint a nyugállományú szervezetek vezetői. A megemlékezés a Takarodó hangjaival zárult.

Szöveg és fotó: Németh Szilvia őrnagy


* * *


Gödöllő


Halottak napi városi megemlékezést tartottak Gödöllőn, a város első- és második világháborús emlékműveinél, október 30-án. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vettek a Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred katonái.

Bajkó Norbert, Gödöllő város alpolgármestere beszédében megemlékezett a két világháború alatt elesett magyar hősökről. A múlt eseményeit felidézve elhangzott, hogy az első világháború súlyos áldozatokat követelt a gödöllői lakosságtól is. Az elesett hősök emlékére 1930 őszén az akkori község ezért szobrot állíttatott. Az emlékmű egy fiatal férfit ábrázol, aki jobb kezében nemzeti színű zászlót, baljában pedig egy virágcsokrot tart. Ennél az emlékműnél a gödöllői polgárok minden évben koszorúzással egybekötött ünnepélyes műsorral tisztelegnek hősi halottjaik előtt.

A megemlékezésen az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred önkéntes területvédelmi tartalékos állománya díszőrséget adott. Az ezred képviseletében Tőkés Bertalan alezredes, az alakulat törzsfőnöke koszorút helyezett el az emlékműnél.

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy
Fotó: Kovács Géza főtörzsőrmester


* * *


MH Béketámogató Kiképző Központ


Az elhunyt bajtársak emlékére koszorúval és mécsessel rótta le kegyeletét az MH Béketámogató Kiképző Központ személyi állománya a központban, majd a szolnoki római katolikus temetőben, október 31-én.

A megemlékezésen Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész osztotta meg gondolatait: „senkit nem felejtünk el. Ha mi elfeledjük az előttünk élőket, akkor nekünk is ez lesz a sorsunk, ha mi ápoljuk bajtársaink emlékét, joggal remélhetjük, hogy egykor rólunk sem feledkeznek el.”

Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes – az alakulat egykori parancsnokának – emlékhelyénél kezdődött megemlékezésen Görbe Béla alezredes, a központ megbízott parancsnoka koszorút helyezett el. Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes a közel 38 évig tartó katonai pályafutása során egyike volt azon szakembereknek, akik sokat tettek a magyar békefenntartás létrejöttéért, megvalósulásáért.

Az alakulat katonái és honvédelmi alkalmazottai ezt követően Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékhelyénél rótták le kegyeletüket. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiképzési főnöke 2006. május 23-án, aknaismereti foglalkozásának előkészítése során bekövetkezett balesetben vesztette életét.

A megemlékezés végén egy fiatalon elhunyt pilóta emlékének adóztak. 1990. július 28-án a Felső-Szandai réten a földbe csapódott egy kétkormányos vitorlázó repülőgép, pilótája a helyszínen életét vesztette. Filkó Zsolt növendék emlékének megőrzésére kopjafa állít örök mementót.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona


* * *


Szolnok


Halottak napja alkalmából közös gyertyagyújtás mellett emlékeztek meg elhunyt bajtársaikról az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

A megemlékezés Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész ünnepi gondolataival kezdődött a Mi-24-es emlékműnél. A beszédet követően a Szolnok helyőrségben települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokai, képviselői koszorúval és mécsesekkel rótták le kegyeletüket a helikopterbázis területén lévő ejtőernyős emlékműnél is.

A megemlékezés a Magyar Takarodó dallamaival ért véget.

Szöveg és fotó: MH Kiss József 86. Helikopterdandár