Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha bekövetkezik a baj…

Szöveg: Palotás Levente |  2009. április 10. 11:34

Újabb hét ért végét Hódmezővásárhelyen a PRT-7 Kiképző Zászlóaljánál, amelyen a résztvevők az egészségügyi kiképzést teljesítették. A katonák elméletben és gyakorlatban is elsajátították azokat az alapvető egészségügyi ismereteket, amelyek nélkülözhetetlenek a műveleti területen, valamint felkészültek a különféle elsősegélynyújtó módszerekből.

A felkészülésről dr. Zsíros Éva orvos főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár orvosa kérdésünkre elmondta, hogy az Afganisztánba készülő katonák kiemelt egészségügyi felkészítést kapnak, mert az ottani körülmények mások, mint a többi missziós területen, illetve több kockázati tényezővel kell számolniuk a kiutazóknak.

A kiképzés fontos része az általános körülményekre történő felkészülés, amelyen belül a katonák információt kapnak – többek között – az időjárás viszontagságairól, a kiszáradás, illetve a hőguta veszélyéről vagy a pszichés terhelés várható hatásairól.
A másik lényeges alkotórésze ennek a kiképzési ágnak az ön- és kölcsönös segélynyújtás. Ennek a területnek 3 fókuszpontja van: a katonáknak képesnek kell lenniük egymás kimentésére a járművekből vagy egyéb veszélyes helyekről,

1595886010
tudniuk kell elsősegélyt nyújtani társuknak vagy önmaguknak, illetve járatosnak kell lenniük olyan tevékenységekben, amelyekkel a szervezetszerű egészségügyi katonákat segíthetik munkájuk közben. Például egy gerincsérült mozgatásához legalább 3 fő szükséges, így ezt önállóan egy felcser természetesen nem képes végrehajtani.

A doktornő – aki a PRT-7 egészségügyi központjának egyik orvosa lesz – kiemelte, hogy az esetlegesen bekövetkező balesetek, sérülések alkalmával döntő fontosságú a gyors beavatkozás, amit elsősorban a helyszínen tartózkodó katonák tudnak megtenni.

Ennek érdekében a képzés során a sofőrök, a lövészek illetve a parancsnoki állomány is ugyanúgy elsajátítja, begyakorolja az elsősegélynyújtás technikáit – a kötözéseket, a sérültek mozgatását -, hogy ezeket stresszhelyzetben is gyorsan, automatikusan, önállóan alkalmazzák – ezzel képesek legyenek akár életeket is megmenteni.

A kiképzés alatt szembetűnő volt, hogy a katonák mennyire motiváltan dolgoztak, láthatóan átérezték a feladat súlyát. Mindannyian tisztában vannak vele, hogy odakint elsősorban egymásra számíthatnak és felkészültségükön, valamint lélekjelenlétükön múlik egy-egy válságos helyzet kimenetele.

1595886010
1595886010
 

1595886011
 

1595886011