Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ha Ronaldóék keresnének, majd szólok!”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. június 20. 15:01

Ez a mondat Veszprémben, a Magyar Honvédség amatőr kispályás labdarúgó bajnokságán hangzott el, az eredményhirdetés előtt. Tudjuk, hogy a gyors információáramlás korszakát éljük, de hogy ilyen gyorsan tudják Baselben, Veszprémben ki a menő, az számunkra is meglepetés.

Foci EB Svájcban és Ausztriában, kispályás honvéd foci bajnokság Veszprémben. Azok, akik ezen a bajnokságon részt vettek, biztos, hogy más-más érzésekkel mentek el a városból. Voltak, akik a kialakult eredmény miatt az egekben érezték magukat, mások csalódtak és hirtelen ezer magyarázatuk lett az elért helyezésükre. Egy dolog biztos: sokan akadtak, akik megköszönték a precíz rendezést a szervezőknek. Különösen jó dolog az, hogy az elmúlt napok esős időjárását követően ragyogott a nap és az esővíz helyett a verítéket lehetett látni a játékosok mezein.

A Honvéd Sportpályán a kispályás fociból nagyüzem van.Egy időben hat pályán folynak a küzdelmek. A mérkőzéseket nézve egy dolog érzékelhető. Nagyon sok a határozott és egyértelmű utasítás, vagy vélemény a csapattársak felé az elmúlt percek történéseit illetően. Ezekből idézni itt nem igazán lehet és nem a mondanivalóval, hanem a jelzőkkel van baj, mert a kötelezően kiírandó körbe még a tizennyolcas szám feltüntetése is kevés lenne.

Az előzetes terveknek megfelelően a megnyitót és a technikai értekezletet követően nyolc óra negyven perckor végezték el az első kezdő rúgásokat. A 2008. évi amatőr kispályás labdarugó bajnokságra 36 csapat nevezett és jött el Veszprémbe. Sok csapatnak az elnevezését nézve a kívülálló nem is igen tudná, hogy milyen rendezvény kellős közepére csöppent. Van itt Silver Shark, Gróf Hadik, Hercules SE, Sashegy SE, Militarcsa nevű csapat.

A csapatokat hat csoportba osztották be, ahol körmérkőzéseket játszanak egymás ellen. Az első két csapat jut a következő fordulóba.A rendezők terveinek megfelelően az első kör délig lemegy. Közben, ahogy kiírásra kerülnek az eredmények sok részértékelést hallani az eredményjelző táblát körülállóktól. Az egyik rendező közben megállapítja:„Nézzétek, a debreceni csapatban egy gólgép garázdálkodik, mert két esetben is kilenc gól rúgtak!" Kialakulnak a középdöntő párosításai, közben a rendezők ebéd szünetet rendelnek el, ahová meghívják a csapatokat kísérő vendégeket is.

Egy órakor a szigorú főszervező újra pályára hívja a csapatokat, amelyekA;B;C;D csoportokba lettek beosztva. Itt a csoportokon belül már csak három csapat van, ezek mérkőznek meg egymással és az első helyezettek kerülnek be az elődöntőbe.

Közben megtaláljuk a bajnokság legidősebb résztvevőjét. Papp Jánosnak hívják, 1955-ős születésű és a kaposvári csapatban kapusként szerepel. Elmondja, hogy több mint húsz éve fociznak rendszeresen az alakulatnál. Minden évben változó sikerrel vesznek részt az ilyen rendezvényeken. Kaposváron a városi kispályás foci bajnokságban minden évben elindulnak és általában a közép mezőnyben szoktak végezni. Nagyon szereti a focit, de sajnos ebből nem sok ragadt a fiaira. A két fiatalabb még néha ki kimegy a meccseire, de a nagyot egyáltalán nem érdekli a foci.

Az eredményjelző táblák előtt még mindig sok embert látni. Ahogy kiírásra kerülnek az eredmények, az érintett csapatok tagjai rögtön számolnak. Mások egyszerű tömörséggel fogalmazzák meg a helyzetüket egy újabb eredmény kiírásakor; „Nekünk már meszeltek!" Vannak, akik annyira beletörődtek vesztes helyzetükbe, hogy profilt váltanak és a sikerélmény hiányát a snapszer nevezetű kártyajátékkal igyekeznek pótolni.

A forgatókönyvnek megfelelően fél ötre kialakul az elődöntő párosítása. Az A csoportba azMH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Debrecen, és az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred Kaposvár csapata, a B csoportban az MK Katonai Biztonsági Hivatal és a Honvéd Szakszervezet Herkules SE csapatai mérkőznek meg.

Mivel csak két pályán van mérkőzés, látható bírói felesleg keletkezik. Hangosan társalognak: „Te Lajos, nem kellene leülnünk ultizni? Most már van bőven időnk!" „Én nem tudok ultizni!" „Akkor meg főleg!" Tovább fűzi valaki a gondolatot: „Csak legyen elég pénze!"

 

Látható, hogy a hosszú menetelés nagyon lefárasztotta a fiúkat. Akik idáig eljutottak, azoknak 9 mérkőzést kellett végighajtaniuk. Ezért is érdekel a torna baleseti mérlege, amit a kitelepült segélyszolgálattól lehet megtudni. Egy főnél mellkas zúzódás, bár egyeseknek a borda jobban tetszett, úgy hogy hozzátéve még a bakonyi módra szót. Egy főnél ínyhúzódás, másoknál kisebb váll, orr, térd, boka sérülések, ezek néhány kullancs csípéssel kiegészítve. Többen megállapították, hogy a kullancs is a pálya tartozéka, tehát senki nem reklamálhat semmit.

Megkezdődnek az elődöntők. Itt már a szurkolók is profikká válnak. Van duda és egyéb más hangkeltő eszköz, a hangulat ennek megfelelően nagyon jó. A játékosok is láthatóan a játékkal foglalkoznak és nem a játékvezetéssel.

Megszületnek az eredmények, a döntőt a HOSZ Herkules és az MK Katonai Biztonsági Hivatal vívja.

A döntő mérkőzésen nagyon parázs a hangulat és a mérkőzés végeredménye a rendes játékidőben 1:1, következnek a büntető rúgások. Magas fokra hágnak az izgalmak, a nagy párviadalt követően győz a Honvéd Szakszervezet Herkules csapata. A helyezetteknek járó érmeket és a vándorserleget Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Szűcs Pál ezredes, a házigazda alakulat parancsnoka adják át.

A további eredmények:

II. helyezettMN 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj csapata.
III. helyezett MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred csapata.
IV. helyezettMK Katonai Biztonsági Hivatal csapata
V.helyezettPápa Bázisrepülőtér csapata
VI. helyezettKatonai Biztonsági Hivatal 2. csapata

A bajnokság rövid krónikájához tartozik még az, hogy a nap során 582 gól született.