Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborúk emlékei – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. április 19. 14:32

Közel két évtizede kutatja a különböző háborúk tárgyi emlékeit Kotosz Nándor zászlós. A több mint kétszáz eredeti, saját kezűleg restaurált darabból, illetve korhű másolatból álló gyűjteménye nemrég a vietnámi konfliktus lezárását koordináló Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar kontingensében szolgált négy egykori békefenntartó emléktárgyaival gyarapodott.

202104_MH_borító

Állandó kiállítás keretében kapott lehetőséget a többnyire a két világháborúhoz kötődő egyenruhákból, fegyverekből, katonai felszerelésekből álló gyűjteményének bemutatására – munkahelyén, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis kiképzési főnökségének épületében – Kotosz Nándor zászlós.

– A hadtörténelem iránti érdeklődésemet a nagyapám katonai szolgálata keltette fel, aki árkász-utász honvédként a Don-kanyart is megjárta. Súlyosan megsebesült, az egyik galíciai katonai kórházból tért haza 1944-ben. Bár a fronton történtekről keveset beszélt, a visszaemlékezéseit mégis sikerült annyira rendszereznem, hogy egy kiselőadás keretében az általános iskolai osztálytársaimmal is megoszthattam – idézte fel a kezdeteket Kotosz Nándor, akinek terveiben a hivatásos katonai pálya mellett más alternatíva fel sem merült. Csapatfelderítő szakon végzett őrmesterként, 2003-ban helyezték Szolnokra az akkori MH 1. Könnyű Vegyes Ezredhez. Azóta több alakulatnál is szolgált, a jelenlegi beosztását három éve tölti be.

– A katonai esküt követően szinte azonnal csatlakoztam a „Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítványhoz, s az egyik kollégám megkért, hogy szerezzek neki egy második világháborús német (Wehrmacht) tiszti öltözetet. Viszonylag rövid időn belül sikerült is szert tennem egy hadnagyi egyenruha másolatára, amely azonban kicsi volt rá. Nekem viszont annyira megtetszett, hogy megvettem tőle, így ez lett a kollekcióm első darabja – tudtuk meg a zászlóstól.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 16-án megjelent számában!