Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús film ellen tiltakozik a képviselő

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. november 23. 11:12

A világhírű amerikai rendező, Brian De Palma legújabb háborús filmje ellen tiltakozott a washingtoni törvényhozás egy republikánus tagja. A politikus szerint a film szégyenteljes képet fest az Irakban szolgáló amerikai katonákról.

Duncan Hunter, a képviselőház fegyveres erők bizottságának rangidős republikánus párti tagja keményen bírálta a filmet

1595871200
abban a levelében, melyet az amerikai filmszövetségnek írt. A politikus hangsúlyozta, hogy amerikai hősök áldozták életüket az Egyesült Államokért és Irakért.
„Sajnálatos, hogy film irányíthatatlan, a feladatuk ellátására alkalmatlan bűnözőkként ábrázolja az iraki szolgálatot teljesítő katonákat" – írta a képviselő. Duncan szerint De Palma háborús drámája egy elszigetelt esetet dolgoz fel, és hamisan mutatja be az amerikai katonák kollektív erőfeszítéseit.

A neves filmrendező Redacted (Szerkesztett) című alkotása, – amellyel a szeptemberi, 64. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező Ezüst Oroszlán díját – egyébként valóságos történeten alapszik. Azt a sztorit dolgozza fel, amikor az amerikai katonák tavaly márciusban megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták a családját is.

1595871200
A Pentagon, – amely gyakran támogat háborús témájú filmeket – mindeddig nem kommentálta az alkotást. A védelmi minisztérium egyes tisztviselői viszont hangot adtak aggodalmuknak, hogy a film az amerikai katonák elleni propagandaeszköz lehet a térségben, és Amerika elleni gyűlöletet szíthat az iszlamisták körében.

Brian De Palma, – akinek A háború áldozatai című 1989-es filmje ugyancsak arról szólt, hogy egy fiatal lányt amerikai katonák megerőszakoltak – korábban kifejtette: az iraki háború szerinte baklövés, ám az amerikai nagyvállalatoknak rendkívül jövedelmező, a médiának pedig óriási üzlet.

Címkékfesztivál