Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fedezéket robbantottak

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 23. 11:05

Az elmúlt hét minden napját a gyakorlótéren töltötték a győri légvédelmi rakétaezred üteg- és szakaszparancsnokai, valamint helyetteseik. Különféle robbantási foglalkozásokon vettek részt.

Egy, még 1993-ban született, intézkedés értelmében ugyanis minden olyan alakulatnál, ahol műszaki alegység található, vagy műszaki foglalkozások is szerepelnek a kiképzési programban, évente robbantási foglalkozásvezetői felkészítéseket kell végrehajtani.
A győri ezred logisztikai zászlóaljában pedig található egy műszaki szakasz, az állomány részére pedig rendszeresen szerveznek robbantási alapismeretek foglalkozást.

Ennek során a műszaki szakasz katonái, minden, számukra előírt feladatot legalább egyszer végrehajtanak, a többiek pedig a szerelt gyutacs és a szerelt töltetek robbantását gyakorolják – tudtuk meg Szabó Szilárd főhadnagytól, az ezred művelettámogató főnökségének műszaki beosztott tisztjétől.
A mostani kiképzésen a foglalkozásvezetők egyik legfontosabb feladata egy KUB indítóállvány fedezékének kialakítása volt. Ehhez százharminc kiló trotilt használtak fel. Szabó főhadnagy elmondta, hogy szándékosan néhány kisebb hibát is elkövettek a végrehajtás során. Így a leendő foglalkozásvezetők a gyakorlatban is megtapasztalhatták, hogy miért nem lehet jó fedezéket robbantani egy-egy rosszul elhelyezett, vagy lefojtott töltet miatt.

 A robbantási foglalkozásvezetők felkészítésével nem ért még véget a műszaki katonák idei kiképzése Győrben. A tél közeledtével kijelölt úgynevezett veszélyhelyzeti felszámoló-, és mentő csoportokba beosztott műszaki gépkezelők szinten tartó kiképzése a napokban kezdődik. A munkacsoportokba ugyanis BAT-M/2 típusú, tolólapos földmunkagépeket és hómarókat is beosztottak.