Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: ítéletidőben kovácsolt csapategység

Ha kedd, akkor HadERŐ!

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. május 27. 16:37

Vihar, zivatar és sár nehezíti a légvédelmi ezred romániai NATO-gyakorlatra végzett felkészülését. A körülmények azonban nemhogy gyengítenék, kifejezetten erősítik az állomány egységét és eltökéltségét. Többek közt a csapatszellemről, a Magyar Honvédség új high-tech eszközeiről, a bosznia-hercegovinai EUFOR misszióról és a csongrádi fegyvertechnikum felnőttképzéséről lesz szó az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” katonai magazinműsorában. A keddi epizódot szokás szerint 11 óra 33 perctől láthatják.

20240228_MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred_gyakorlat_TZ_1

Már zajlik a felkészülés a nyáron esedékes romániai többnemzeti integrált NATO légi- és rakétavédelmi gyakorlatra. A Bakonyban embert próbáló esős, szeles időjárás várta az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred állományát, egyben kiváló alkalmat biztosított, hogy bemutassák a NASAMS és MISTRAL légelhárító rendszerek alkalmazkodó- és ütőképességét. A felkészülés valódi csapatjáték, hiszen a heteken keresztül tábori körülmények és nehéz időjárási viszonyok között végzett munka összekovácsolja a katonákat.

2024.04.18_EUFOR_EOD_presentation -20

Bosznia-Hercegovinában, a világ egyik legaknaveszélyesebb országában már éles szituációban végez feladatvégrehajtást az EUFOR ALTHEA misszió magyar állománya. A vizuális felderítés mellett kutyák és robotok segítik a munkát, a tűzszerészek az esetleges robbanóeszköz azonosítása után mennek csak helyszínre védőruhában.

„Szerintem mindannyiunk képzeletében megszületik néhány rajz, hogy milyen fegyvert készítenénk” – árulta el Zalka Bendegúz, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium kadétja. A 40 éve működő csongrádi iskola nappali és felnőttképzést is indít, legújabb kurzusa egy hiányszakma, a fegyveroptikai szaktechnikus iparághoz biztosít képesítést.

Ne feledjék! Minden kedden délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!