Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajósok Óbuda napján

Szöveg: Daruka Norbert főhadnagy - Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. május 10. 16:27

Május első hétvégéjén – immár a hatodik alkalommal – rendezték meg az „Óbuda napja” elnevezésű programot, amelyre a kerület polgármestere meghívta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy sikert aratott az alakulat ÓBUDA névre keresztelt aknamentesítő hadihajója, amely a rendezvény egyik fő látványossága volt.

Május 5-én több helyszínen szórakozhattak a kikapcsolódásra vágyók. A pünkösdfürdői hajóállomáson kötött ki az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM–22-es ÓBUDA nevű aknamentesítő hadihajója.

Az ezred hadihajós-alosztályának katonái két bemutatót is tartottak. A múzeumsátorban hadihajós-relikviákat láthattak a vendégek: régi ruhák, makettek, tablók állítottak emléket a dicső múltnak.

A jelen technikai eszközeit pedig a hajón szemlélhették meg az érdeklődők. A katonák színvonalas bemutatót tartottak; erről sok pozitív bejegyzés tanúskodik a vendégkönyvben.

A rendezvényen az ezred három katonája kiemelkedő helytállásról tett tanúbizonyságot. Miközben rohamcsónakról biztosították a hajót, kétszer mentettek ki embereket a Dunából.
Először a szentendrei Duna-ágban, a pünkösdfürdői hajóállomás közelében, ahol egy kenuból négyen borultak a vízbe, ráadásul mentőmellényt sem viseltek. Szerencsére a katonák mindannyiukat sértetlenül emelték ki a vízből.

Nem sokkal később a hadihajó közelében borult fel egy kenu, amelyből három felnőtt és hat gyermek esett a Dunába. Két felnőtt nőt és egy kisgyermeket a katonák emeltek ki a vízből, a többieket pedig civil motorcsónakokkal szállították a partra.

Az ezred vezetése büszke Bánki József őrmester, gépüzemvezető, Hanzelik Tamás szakaszvezető, kormányos és Debreczeni Attila szakaszvezető, gépész kiemelkedő helytállására.