Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadik emlékhadjárat

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. április 11. 7:46

A Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület április 8–10-e közöttre hirdette meg hagyományos Radetzky-túráját, „Hadik-emlékhadjárat” néven. Szombaton a huszárok Tapolca-Diszeltől, Vigántpetend érintésével lovagoltak el Nagyvázsonyba, majd vasárnap visszafelé ugyancsak lóháton tették az utat.

1595916926
Az egykori Kinizsi-vár településén a huszárok Győrffy-Villám András vezetésével koszorút helyeztek el a hősi emlékműnél, majd huszárbemutatót tartottak a helyieknek.

Programjuk este amolyan élő történelemórával folytatódott, ahol az érdeklődők előadást hallgathattak meg az egykori huszárok mindennapi életéről. A huszárok látogatását este  táncház és mulatság zárta. A túra utolsó napján a Radetzky-huszárok utódai mintegy öt órás lovaglást követően érkeztek vissza kiindulási helyükre.

A rendezvénnyel a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület tagjai Hadik András huszártábornok előtt tisztelegtek, aki 1757-ben válogatott huszárcsapatával merész haditettet végrehajtva megsarcolta Berlint, kihasználva a könnyű lovas fegyvernem minden előnyét.

A szerző archív felvételei