Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditengerészeti légierő át-alárendelés Oroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. március 28. 8:08

Egy haditengerészeti hírforrás a napokban hozta nyilvánosságra, hogy 2011 végén az orosz haditengerészeti légierő harci repülőgép flottájának egy része a légierő irányítása alá kerül. A váltás a következő típusokat érinti: Tu-22M3 Backfire nagy hatótávolságú bombázó, MiG-31 Foxhound elfogóvadász, Szu-27 Flanker vadászbombázó, illetve Szu-24 Fencer frontbombázó.

 

Kivételt képeznek ez alól a Fekete-tengeri flotta Krím-félszigeten állomásozó Szu-24-esei, mely gépek továbbra is a haditengerészeti légierő állományában maradnak. Az átszervezés szintén nem érinti a Szu-33, illetve a Szu-25UTG, továbbá a tengeralattjárók elleni hadviselésben alkalmazott Il-38 és Be-12 típusokat. A haditengerészet szállítógépeiről egyelőre nem született döntés.

Az átszervezés közzététele kapcsán a hírforrás arról is beszámolt, hogy az orosz haditengerészet hamarosan megkezdheti a MiG-29-esek hajófedélzeti változatának (MiG-29K) átvételét.

A haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozója, az Admiral Kuznyecov 26 darab Szu-33 és MiG-29K szállítására alkalmas. Oroszország várhatóan 2012-re készül el egy új, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó terveivel, melyből a jövőben minimum három darabot építenének meg az Északi és a Csendes-óceáni flotta számára.