Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditorna és Nemzetközi Kadét Kupa

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 13. 16:17

Az Országos Haditorna Verseny és a Nemzetközi Kadét Kupa is nagy népszerűségnek örvend a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalok körében. Az előbbi az egész ország ifjúságát megmozgatja, az utóbbin pedig a környékbeli országok kadétválogatottjai is képviseltetik magukat.

10

Bár más-más keretek között, régen is, és ma is a sport jelentette, illetve jelenti az egyik legfontosabb összekötő kapcsot a társadalom és a honvédség között. A jó katona erénye – többek között - a kiváló fizikai felkészültség, a remek csapatszellem, a példás bajtársiasság, az elsőrangú küzdeni tudás, valamint a szellemi és fizikai kitartás.

A honvédelem iránt érdeklődő, honvédelmi ismereteket tanuló diákok számára minden évben hatalmas kihívás az Országos Haditorna Verseny, ami több lépcsőből áll. A négytagú csapatok – idén országos szinten összesen 280 - első körben saját megyéjükön belül mérkőznek meg egymással és a győztes kvalifikálja magát a húsz csapat részvételével megrendezett, többnapos, országos döntőbe. (Budapest és Pest megye is egy-egy csapatot indíthat.)

A haditorna elnevezés kicsit a középkori lovagi játékokat idézheti képzeletünkbe, ami nem véletlen, hiszen jelen korunkban is változatos versenyszámokban zajlik a megmérettetés. Itt nem elég csak ügyesnek, okosnak, gyorsnak, kitartónak, vagy erősnek lenni: a végén az nyer, aki mindenben a legjobb, vagy legalábbis a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtja. A verseny egyik leglátványosabb eleme talán a komplex akadálypálya , amely- többek között - paintball-lövészettel, evezéssel, kúszással, mászással, függeszkedéssel, sebesültszállítással és egyéb ügyességi feladatokkal van fűszerezve. A változatos terepen lévő pálya teljesítése nehezítések nélkül is körülbelül negyedórát venne igénybe.

12

Minden hiba csapatszinten von maga után büntetőperceket, tehát nem elég csak végig futni a pályán, itt minden számít. Nagyon fontos tényező a csapat. A négy versenyző ugyanis egyszerre indul, és a legutolsó beérkezett tag ideje számít. Egymás segítése, buzdítása, az összetartás és az olajozott együttműködés alapkövetelmény. Jó példa erre az idei év egyik – első látásra egyszerűnek tűnő – akadálya, ahol a csapat beugrik egy nehéz csónakba, kieveznek a bójáig, megkerülik azt, kikötnek, kiszállnak és már futnak is tovább. Azonban az evezők nem feltétlenül a csónak súlyához méretezettek, és ha a hajó a rossz irányba fordul, azt még a csendes vízen sem könnyű újra a helyes irányba kormányozni. (Nem beszélve az ellenszélről, ami az idei versenyen rendszerint a visszaúton nehezítette a csapatok dolgát.)

1

A fentiekből is látszik: az Országos Haditorna Versenyre nem lehet megfelelő fizikai erőnlét nélkül elindulni; egyéni és csapatszintű edzés is szükséges hozzá. Ugyanez igaz a Nemzetközi Kadét Kupára, ami a verseny felépítését tekintve megegyezik a haditornával, viszont itt különböző országok kadétválogatottjai mérkőznek meg egymással, rendszerint két-két csapatot indítva. Idén - hazánkon kívül - Szerbia, Csehország, Ausztria, Románia és Lengyelország indult a kupán, ám a szervezők szeretnék bővíteni a nemzetközi versenyt. Ami a felkészülést illeti, több ország válogatottja otthon, kreatívan modellezte a várható akadálypályát, így készülve a versenyre. Persze azt senki sem tudta, hogy például a mátrix-futás labirintus rendszere miként fog pontosan felépülni, és milyen sorrendben kell áthaladni az ellenőrző pontokon.

Legyen szó akár a Haditornáról, akár a Nemzetközi Kadét Kupáról, érződik, hogy mindenki komolyan veszi a versenyt, mindenki győzni szeretne – ugyanakkor mindez szemmel látható sportszerűséggel párosul. Vállveregetés, buzdítás, elismerő kézfogás… amennyiben az ellenfél jobb, el kell ismerni a sikerét hiszen az is lehet, hogy jövőre az aktuális vesztes fogadja majd a gratulációkat.

4
Kapcsolódó cikkek
Haditorna_index

Sport és honvédelem

2022. április 11. 22:23