Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: egészséges fiatalokra van szükség

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 11. 20:50

„A sport megtanít minket a helytállásra, a bajtársiasságra, a csapatszellemre” - hangsúlyozta Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a 6. Országos Haditorna Verseny döntője, valamint a II. Nemzetközi Kadét Kupa megnyitóján Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK), április 11-én, hétfőn.

haditorna_miniszteri_képek (12)

A két sportversenyen huszonkét magyar és kilenc külföldi csapat méri össze tudását. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében elmondta: a haditorna selejtezőre százkilencvenhét hazai iskola kétszáznyolcvan csapata nevezett. A döntőben Budapestet és minden megyét egy-egy csapat képviseli. A Nemzetközi Kadét Kupára - két hazai csapat mellett - Romániából, Szerbiából, Ausztriából, Csehországból és Lengyelországból érkeztek fiatalok.

„Minden ország számára rendkívül fontos, hogy olyan fiatalok álljanak az ország rendelkezésére, akik a nemzetük érdekeit szolgálják. Magyarországon ezért indítottuk el a hazafias honvédelmi nevelést. Jelenleg mintegy százhat középiskolában és ebben az évben már tizenöt szakképzési centrumban, illetve technikumban is fogunk kadétképzéssel foglalkozni. A hazafias honvédelem egyik célkitűzése, hogy egészséges fiatalok álljanak a nemzet rendelkezésére. A honvédelem és a sport közös ügy” - szögezte le a honvédelmi miniszter, majd kiemelte: a sport megtanít minket a helytállásra, a bajtársiasságra, a csapatszellemre. „Mindenki legyen büszke, hogy képviselheti iskoláját, megyéjét, nemzetét” - mondta a tárcavezető.

haditorna_miniszteri_képek (8)

A háromnapos rendezvényen négy-négy fős csapatok különböző ügyességi és elméleti feladatokban – mint például fegyveres váltófutás, evezés, akadálypálya – mérik össze erejüket és tudásukat. Mindkét verseny célja a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, illetve a sport, valamint az egészséges életmód népszerűsítése.