Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadműveleti és kiképzési nap Tatán

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző és Petrovics Renáta felvételei |  2021. október 17. 7:19

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár állományában hadműveleti és kiképzési beosztásában szolgáló katonák közös faültetéssel és egy különleges előadással színesítve tartottak állománygyűlést a jeles nap alkalmából. A rendezvény kiemelt vendége Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes volt.

Hadműveleti és kiképzési nap Tatán (1)

Sok évtizedes múltra visszatekintő sikeres katonai pályafutásának állomásairól, kihívásairól beszélt Lőrincz vezérezredes, aki a Magyar Honvédség parancsnokaként vonult nyugállományba. Előadásában kiemelte azokat az időszakokat, amelyek a legnehezebbek voltak, különös tekintettel az új alegységek felállítására és azok kiképzési rendszerének létrehozására, amelyek a rendszerváltás előtt és azt követően eltérőek voltak, de ugyanolyan alapkövetelményekkel kellett megvalósítani a hatékony működés érdekében.

Hadműveleti és kiképzési nap Tatán (6)

Számos hadtörténelmi példára is visszatekintett beszédében, rámutatva a hadműveleti feladatrendszer sajátosságainak összehasonlítására a jelenkor és a régmúlt között. Az előadás célja elsősorban az volt, hogy átadja azokat a rendszeresítési és haderőszervezési tapasztalatokat, amelyeket katonai pályája során szerzett.

Simai István alezredes, a tatai dandár hadműveleti főnöke az előadást megköszönve emléklapot adott át Lőrincz vezérezredesnek a dandár hadműveleti és kiképzési területén dolgozó állománya nevében.