Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadrafogható az ecuadori Cheetah flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 27. 14:01

Ecuador és a dél-afrikai Denel Aviation vállalat még 2010 novemberében írta alá azt a 78,5 millió dollár értékű szerződést, melynek keretein belül 12 darab (10 együléses C és 2 kétüléses D) Atlas Cheetah típusú vadászgépet vehet át a dél-amerikai ország. A gépek leszállítása négy ütemben zajlott, az utolsó példányok 2012 januárjában érkeztek meg a Guayaquil légibázisra. A napokban befejeződött a gépek tesztelése, a 12 darabos flotta most már hadrafogható.

A dél-afrikai vállalat a gépek leszállításán túl ötéves logisztikai kiszolgálást is biztosít, ennek időtartama a lejárat után meghosszabbítható. Dél-Afrika légiereje 2008-ban vonta ki a Cheetah flottát a hadrendből, feladatukat az érkező Gripenek vették át.

Ecuador kormánya a légierő modernizációs programjának keretein belül döntött arról, hogy vásárol a lekonzervált dél-afrikai Cheetah flottából. A típussal az elavulttá vált Mirage F1-eseket váltják le. A Cheetahot a Mirage III típus alapján fejlesztette ki a Denel Aviation. Az ecuadori Cheetah flotta május 17-én egy hétgépes kötelékrepüléssel köszöntötte a légierő új parancsnokát, Enrique Velasco dandártábornokot.