Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferenciát tartottak a főkarmesterek

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2012. június 27. 12:53

„Helyőrségparancsnokként számos alkalommal találkozom hazai ünnepeink, rendezvényeink alkalmával vagy külföldi látogatásaim során a katonazenekarokkal, és őszintén mondhatom, hogy nagyra értékelem szakmai tevékenységüket” − mondta Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, amikor a közelmúltban Budapesten megnyitotta  a nemzetközi főkarmesteri konferenciát.

Kilencedik alkalommal rendeztek nemzetközi főkarmesteri konferenciát a napokban hazánkban; a rendezvényen tizenhárom ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország, Hollandia, Németország, Csehország, Ausztria, Svájc, Kanada és Magyarország – katonakarmesterei vettek részt.

A szakmai fórumot először 2003-ban rendezték meg Németország kezdeményezésére, mégpedig azzal a céllal, hogy a karmesterek betekintést nyerjenek egymás tevékenységébe, feladatrendszerébe. A konferencia azóta a fegyvernemi vezetők rangos rendezvénye lett, hiszen időről időre lehetőséget biztosít a széleskörű eszmecserére, a szakmai kérdések megvitatására és a kapcsolatok kialakítására.

Kun Szabó István dandártábornok nyitóbeszédében hangsúlyozta: a katonazenekarok komoly művészi értéket képviselnek, zenéjük hidat jelent a hadsereg és a polgári lakosság, a társadalom szélesebb rétegei között. Elmondta: 2011-ben részt vett a Debrecenben megrendezett nemzetközi katona-zenekari fesztiválon, amely rendkívüli élmény volt számára.

A konferencián a főkarmesterek megvitatták az aktuális kérdéseket, átfogó képet adva országuk sajátos szakmai helyzetéről.
Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, egyben a rendezvény főszervezője elmondta: nagyon feszített tempót kellett diktálni ahhoz, hogy a három nap alatt minden fontos témát át tudjanak beszélni. Mindemellett a vendégek részére biztosítottak szabadidőt is, amely alatt megtekintették a Parlamentet és egy városnézésen is részt vettek.

1595937930

 Fotó: Szabó Lajos zászlós