Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadrafoghatóvá vált az USMC első F-35C százada

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. december 11. 14:33

December elsejével az Egyesült Államok tengerészgyalogságához (USMC) tartozó VMFA-314 Black Knights (Fekete Lovagok) repülőszázad elérte a hadrafoghatóság első komoly lépcsőfokát, az úgynevezett bevezető műveleti képességet (IOC) az F-35C Lightning II típussal.

first_marine_corps_f-35c

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a század innentől kezdve a világ bármelyik pontján bevetéseket hajthat végre egy repülőgéphordozó fedélzetéről indulva. Ehhez a tengerészgyalogság vezetése által meghatározott mérőszámokat kellett teljesíteni, úgy mint kiképzett tengerészgyalogosok, pilóták és hadrafogható repülőgépek száma.

A század műszaki alegysége kritikus része volt a folyamatnak, nagyrészt ugyanis rajtuk múlott, hogy az év során milyen ütemben tudják átvenni az új gépeket, és közben a meglévők üzemképességét magas szinten tudják-e tartani. Ez utóbbi teszi ugyanis lehetővé, hogy közben a pilóták kiképzése zökkenőmentesen történhessen, ami szintén elengedhetetlen a hadrafoghatóság eléréséhez.

Az USMC eddig csak az F-35B változattal jutott el erre a szintre, a haditengerészet (US Navy) által is használt C változat azonban ettől némileg különbözik és más képességekkel bír. A század által korábban használt F/A-18C Hornethez képest pedig hatalmas előrelépés az új típus, így mindenképpen történelmi esemény ez a USMC életében.

Forrás: jetfly.hu