Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadrendbe állították az első Wedgetail légtérellenőrző gépeket

Szöveg: JETfly |  2010. május 6. 14:20

2010. május 5-én ünnepélyes keretek között állították hadrendbe az ausztrál királyi légierő első két Wedgetail AEW&C légtérellenőrző gépét, melyek a Williamtown légibázison fognak állomásozni. A gépek megvásárlásáról szóló szerződést még 2000-ben írta alá az ausztrál kormány és a Boeing.

A szerződés értelmében összesen hat darab érkezhet majd a RAAF flottájába, melyek jelentősen növelik az ausztrál védelmi erők légtérellenőrző képességét.

A Boeing Next-Generation 737-700-ason alapuló gépeket a jelentős csúszással bajlódó ausztrál Wedgetail AEW&C program keretein belül fejlesztették ki. Az eredeti tervek szerint az első két gépet már 2006-ban rendszerbe kívánták állítani.

A Boeing várhatóan idén még további három darab Wedgetail légtérellenőrzőt ad majd át a megrendelő számára, melyből az egyik gép már a végső konfigurációban (Electronic Support Measures) készülhet el. A szerződés magában foglalja a hat darab 737 AEW&C gép átadását, a földi kiszolgáló berendezések biztosítását, a személyzet kiképzését, valamint a rendszerek karbantartását. Az érkező gépeknek fontos szerep jut majd a határvonalak védelmében, a kutató-mentő feladatokban, valamint a haditengerészeti flotta támogatásában.