Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadrendben az új kínai bombázó

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 16. 18:35

A kínai légierő a napokban hivatalosan is hadrendbe állította az új Xian H-6K típusú közepes bombázóját – írja a Strategy Page. Az új repülőgép a már szolgálatban álló H-6-os bombázógép (az orosz Tu-16-os kínai változata) alaposan modernizált verziója. A korszerűsítés során a gép új hajtóműveket, fedélzeti rendszereket és új radart is kapott.

A H-6K verziót a már erősebb, orosz fejlesztésű NPO Saturn D-30KP2-es hajtóművekkel szerelték, a korábbi kínai változatú Zian WP8-as helyett. Információk szerint a gépbe később, 2012 közepétől a már saját fejlesztésű WS-18-as hajtómű kerül. Továbbá az átalakítás során, a törzs számos részén, kompozit anyagokat használtak fel, az üvegezett orrész helyére radar került, illetve a gép farkából eltávolították a 23 mm-es gépágyút, helyére rádióelektronikai berendezések kerültek.

A bombázógép a plusz két felfüggesztési pontnak köszönhetően, hat darab CJ-10A típusú robotrepülőgép hordozására képes, mely az orosz Kh-55-ös kínai megfelelője. Az új bombázógép így akár 12 tonna fegyverzetet is képes hordozni. Jelenleg a kínai légierő 120 darab, különböző verziójú H-6-os bombázógépet tart hadrendben.