Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadsereg születik

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 10. 14:37

Magyarország történelmének meghatározó eseménye volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Az akkor kivívott reformok nyomán indulhatott meg a polgári átalakulás, de ez az időszak hasonló jelentőséggel bírt a hadseregszervezés szempontjából is. Az utóbbit illetően mérföldkőnek tekinthető, amikor 175 éve a Batthyány Lajos miniszterelnök vezette kormány döntést hozott egy merőben új, a császári-királyi haderőtől független, tíz zászlóaljból álló önkéntes katonaság, a honvédség létrehozásáról.

MH_2023_5_borito

Hazánk 1848 előtt nem rendelkezett önálló katonasággal, az újoncokat a császári-királyi haderőbe sorozták be. Hivatalba lépésekor a Batthyány-kormány ezeket a magyar kiegészítésű ezredeket próbálta meg a fennhatósága alá vonni. A problémát az okozta, hogy az említett alakulatok többsége a Habsburg Birodalom távoli részein állomásozott, míg határainkon belül idegen tartományokból – elsősorban Galíciából, Csehországból, Morvaországból, Itáliából, Ausztriából – idevezényelt katonák szolgáltak. A miniszterelnök azt szerette volna elérni, hogy az utóbbiakat cseréljék ki a külföldön tartózkodó magyar ezredekre. Az Ausztriában, Galíciában, illetve Csehországban tartózkodó alakulatok tekintetében erre mutatkozott is némi remény, de ahol tudta, az uralkodó akadályozta a folyamatot, ami így szerfölött vontatottan haladt.

Ráadásul a birodalom hadban állt a Szárd–Piemonti Királysággal két észak-itáliai tartomány, Lombardia és Veneto birtoklásáért, s az ott nagy számban felsorakoztatott magyar csapatok hazahívását a kormány sem erőltette; Batthyány Lajos ugyanis nem akart mindenáron tengelyt akasztani Béccsel, arra pedig különösen ügyelt, hogy az áprilisi törvények szellemét ne sértsék meg hazánk részéről sem.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelenő számában!