Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos robbanás Zalaegerszegen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 8. 12:54

Egyelőre nem ismert okból robbanás történt Zalaegerszeg botfai városrészében hétfő este, egy ember meghalt, egy megsérült, egy melléképület pedig összeomlott – tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-t. A detonáció egy családi házhoz tartozó garázsban történt.

1595915158
A helyszíni információk szerint innen gázpalackot és nagyobb méretű világháborús robbanóeszközöket távolítottak el a tűzoltók. Magát a robbanás helyszínét azonban senki nem közelítheti meg, a feltételezések szerint ugyanis lehetnek még ott további lőszerek, robbanóeszközök.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel van jelen, az utcát lezárták. A környék lakóit arról értesítették, készüljenek rá, hogy szükség esetén el kell hagyniuk lakásaikat, de egyelőre senkit nem kellett kiköltöztetni otthonából, sokan azonban önként ismerősökhöz, rokonokhoz mentek.

Nem sokkal 21 óra előtt megérkeztek a rendőrség tűzszerészei a zalaegerszegi robbanás helyszínére, ahonnan már korábban 250 méteres távolságra küldték a rendőröket és a tűzoltókat is – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Az MTI úgy tudja: a halálos áldozat egy 44 éves férfi, a sérült a 17 éves fia, aki a robbanáskor az udvaron tartózkodott. A fiút súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

A helyszínre érkezett Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott és Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere is. Szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanástól néhány száz méterre található.

Több napos munka a Magyar Honvédség tűzszerészeinek

1595915158
A Magyar Honvédség tűzszerészeit hétfőn délután, háromnegyed hatkor értesítették a zalaegerszegi robbanásról. Az ügyeletes tűzszerész alegység, Szalai Attila zászlós vezetésével 21 órakor érkezett meg a tragédia helyszínére – tudta meg a honvedelem.hu Sulykovszki Róbert zászlóstól, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felderítő tűzszerészétől. 

A felrobbant ház átvizsgálása során a tűzszerészek több, második világháborús robbanószerkezetet is találtak. Előkerült hat darab, 81 milliméteres német repeszgránát, egy 105 milliméteres repeszromboló gránát, két darab 45 milliméteres, repeszgránát, valamint öt darab, 81 milliméteres, magyar gyártmányú repeszgránát is. A megtalált robbanószerkezeteket a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Kedden délelőtt újabb járőr, a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette ügyeletes tűzszerész alegység folytatta a munkát Zalaegerszegen. Várhatóan azonban még több napon keresztül lesz munkájuk a felrobbant házban a Magyar Honvédség tűzszerészeinek.