Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hallgatók harcászata

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 1. 14:57

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Kossuth Lajos Hadtudományi Kar szárazföldi műveleti tanszékének harmadéves, lövész szakirányú hallgatói vették birtokukba ezen a héten a sándorfalvai gyakorlóteret. A leendő tisztek harcászati gyakorlata a tantárgyprogramban szerepel és a főiskolai képzés része.

„A védelmi harctevékenységek gyakorlása" – egy mondatban így foglalja össze Boros István alezredes, a szárazföldi műveleti tanszék tanszékvezető helyettese a lövész szakirányú hallgatók március 31-e és április 4-e között zajló harcászati gyakorlatának lényegét.

A harmadéves hallgatók tanulmányaik során először látogattak el a sándorfalvai gyakorlótérre – a Hódmezővásárhelyen települő két lövész és egy műszaki zászlóalj helyőrségi gyakorlóterére –, így számukra még ismeretlen volt az erdővel borított, homokos, sík terület.

Boros alezredes, a ZMNE harcászati gyakorlatának vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az egyetemisták felkészítését a hódmezővásárhelyi 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj első századának katonái segítik. A lövészhallgatók közül kerülnek ki a gyakorlaton résztvevő, képzeletbeli lövészalegység század-, szakasz-, és rajparancsnokai, míg a Bercsényi-zászlóalj katonái az alegység legénységi állományát adják.

Boros István alezredes szerint a leendő tisztek így a leginkább valósághű környezetben gyakorolhatják feladataikat.
A sándorfalvai kiképzést egyébként elméleti oktatás előzte meg, sőt a hallgatók az egyetem MARS szimulációs rendszerének segítségével is gyakorolták azokat a feladatokat, amelyeket a gyakorlótéren kell végrehajtaniuk.

A harcászati kiképzés utolsó napján a 17 hallgató Szentesre látogat, hogy az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál megismerkedjenek a lövész alegységek harctevékenységét támogató műszaki, szaktechnikai eszközökkel.

További képek:

Fotó: Szűcs László