Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hallgatók „missziós felkészítése”

Szöveg: Gillányi Zoltán százados |  2010. november 30. 10:36

Tovább bővült az MH Béketámogató Kiképző Központ felkészítéseinek palettája. 2010. november 22-26. között Szolnokon került végrehajtásra a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Bólyai János Katonai Műszaki Kar, Logisztikai és Hadtáp Tanszék 18 fő harmadéves hallgatójának békeműveleti felkészítése.

Az egyhetes felkészítés során a hallgatók megismerkedtek a Magyar Honvédség jelenlegi missziós szerepvállalásaival, előadásokat hallgattak meg a missziók feladatairól, a biztonsági helyzetről, kockázatokról, és a missziós területek sajátosságairól. A felkészítés során a hallgatók elsajátították a missziókra vonatkozó általános katonai alapismereteket.

Az ötnapos periódus egyik „leglátványosabb" és legtöbb gyakorlati tapasztalatot adó napja november 25 volt, amikor a hallgatói állomány a békefenntartói feladatok végrehajtásának terepen történő életszerű fogásaival, alapjaival ismerkedtek meg. A járőrtevékenység végrehajtása során, a missziós területen felmerülő feladatok megoldását gyakorolták. Az egész napos gyakorlati tevékenység alatt számot adtak felkészültségükről, valamint a kiképzés folyamán elsajátított ismereteikről, megtapasztalták a műveleti területen várható feladatok komplexitását, nehézségeit az idegen nyelv használatból adódó problémákat és a váratlan helyzetekre történő határozott, szakszerű reagálás nehézségeit. Képet kaptak arról is, hogy a missziós szolgálat közben az elméleti felkészítés során megismert megoldások nem minden esetben egyeznek meg a műveleti területen végrehajtandó gyakorlati módszerekkel és fogásokkal. A foglalkozások magas színvonalát a Kiképző Központ tapasztalt és széleskörű missziós ismeretekkel rendelkező kiképzői biztosították.