Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász nélküli új palesztin kormány?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 12. 8:59

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette: új kormányt iktat be a rivális Hamász nélkül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszakítaná a hatalommegosztási tárgyalásokat a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista mozgalommal.

Palesztin vezetők szerint Abbász közölte: a március 7-én lemondott eddigi miniszterelnököt, Szalám Fajjádot bízza meg ismét a kormányalakítással. Hozzátette ugyanakkor: az új kormány lemond, amint megállapodás születik egy egységkabinet létrehozásáról pártja, a Fatah és a Hamász között.

“Ha a tárgyalások eredményre vezetnek, a kormány félreáll és átengedi helyét egy egységkabinetnek" – mondta Abbász a Fatah vezetőivel Rámalláhban folytatott megbeszélése után.

A Hamász válaszul azzal vádolta meg Abbászt, hogy megpróbálja elodázni a párbeszédet. “Megírta előre a párbeszéd gyászjelentését, ami arról tanúskodik, hogy nincs meg az akarat egy megállapodáshoz" – hangoztatta gázai közleményében Fauzi Barhum szóvivő.

A korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magas rangú tisztségviselőjeként dolgozó Fajjádot a Hamász 2007. júniusi erőszakos gázai hatalomátvétele, a Fatah Gázai övezetből való kiűzése után nevezte ki miniszterelnökké Abbász. Március végi lemondása után nem sokkal Fajjád bejelentette, hogy a posztján marad, amíg kiderül, milyen eredményre vezetnek az Egyiptom közvetítésével Kairóban zajló palesztinközi megbékélési tárgyalások.

A tárgyalások azonban megfeneklettek, miután nem sikerült egyezségre jutni a leendő közös kormány politikai programjáról. Az iszlamista Hamász ugyanis visszautasította azokat a nyugati követeléseket, amelyek szerint bármilyen palesztin kormánynak el kell ismernie Izraelt, le kell mondania a fegyveres harcról és el kell fogadnia a korábban létrejött békemegállapodásokat.

A legutóbbi, áprilisi forduló után a két rivális palesztin mozgalom elvben május 16-ra halasztotta a tárgyalások folytatását.

Abbász hétfőn azt is bejelentette, hogy mozgalma, a jelenleg csak Ciszjordániát ellenőrző Fatah július 1-jén megtartja régóta halogatott tisztújító kongresszusát. Az utolsó ilyen kongresszust 1989-ben tartották, s a Fatah támogatottsága azóta folyamatosan csökken, részben amiatt, hogy a mozgalom nem volt képes megújulni.