Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangjelzés nélkül…

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 25. 14:57

„A rögtönzött robbanószerkezetek teljes tárházát bevetettük. Csapdákat állítottunk, apró helyeket kerestünk és gyanús eszközöket helyeztünk el az átvizsgálásra szánt épületekben, de szerencsére jól vizsgáztak katonáink. A hibákat észlelő hangjelzés egyszer sem szólalt meg ma” – dicsérte a Rögtönzött Robbanószerkezetek Elleni Védelem Szakmai Tanfolyam résztvevőit Kondor Ádám zászlós, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának kiképző zászlósa.

Utolsó vizsgájukra készültek május 24-én reggel az C-IED BMS, vagyis a rögtönzött robbanószerkezetek keresésére és kutatására specializálódott tanfolyam résztvevői. „A három hetes izbégi kurzuson előbb elméleti alapozást kaptak, majd a 2-4 fős útvonal-, terület- és épületátvizsgálás gyakorlatával ismerkedtek meg, mire eljutottak a vizsgahét egyéni és csoport szinten előírt feladataihoz” – ismertette a tematikát Hoang Norbert őrmester, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának kiképző altisztje. A tanfolyam célja az úgynevezett ID objektumok, vagyis a rögtönzött robbanószerkezetek megtalálásához és vizsgálatához szükséges ismeretek elsajátítása volt.

„Magyarországon ugyan alacsony az ilyen jellegű fenyegetettség, de missziós környezetben előfordulnak ilyen szerkezetek. A kurzuson ezért részt vettek tűzszerészek is, akik úgy gondolom, hogy hasznos tapasztalatokkal térnek majd vissza feladataikhoz. Rendkívül sokrétű tevékenységről van szó: területek, rejtekhelyek, civilek lakta vagy akár ellenség által használt épületek mentesítését imitáljuk. Mielőtt újra használatba vennék ezeket, a katonáknak kell átvizsgálni az adott helyszínt és megtalálni az improvizált robbanószerkezeteket, végül a szerzett információt átadni a tűzszerészeknek. Ez kiemelkedő tudást és pontosságot igényel, viszont a különböző szakmák képviselőinek együttműködése meggyorsítja a munkafolyamatot” – fogalmazott Kondor Ádám zászlós.

20240524_C-IED_BMS_SZK_18 copy

Nem volt egyszerű dolguk a tanfolyam résztvevőinek, hiszen a legkülönbözőbb jellegű feladatokat kellett megoldaniuk. „A világ legfrissebb esettanulmányai, hiteles eszközök alapján készítettük el nekik az imitált robbanószerkezeteket. Katonáink nagyon komolyan veszik a kiképzést, alkalmanként látni, hogy izgulnak is, hiszen átérzik a helyzet valószerűségét” – tette hozzá a zászlós. Az utolsó vizsganap épületátvizsgálással kezdődött. „Éles helyzetben először kiürítjük a veszélyes területet, majd biztonságos utat keresünk az épületbe. A mai gyakorlat ezzel a mozzanattal kezdődött. Természetesen arra számítottunk, hogy rögtönzött robbanószerkezetet találunk, ezért aprólékosan átvizsgáltuk a helyet. Amint ID-gyanús tárgyat észleltünk, azt a horogkötélkészletünk eszközeivel, kötéllel, csigával, kampóval és csipesszel kifeszítettük. Amikor biztonságos távolságba kerülünk, fedezékből mozgatjuk a tárgyakat és így vizsgáljuk át, hogy található-e rajtuk veszélyes szerkezet” – mondta Metcner Zsolt törzsőrmester, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerész altisztje.

20240524_C-IED_BMS_SZK_06 copy

A kötél gondos felhelyezése kulcsfontosságú, hiszen így lehet kiszűrni a mozgatásra működésbe lépő robbanótesteket. Általában közönséges használati tárgyakra, ágy alá vagy szekrénybe helyezett eszközöket keresnek a katonák, illetve kiemelt helynek számítanak a nyílászárók és a bejárat is, amiket egyszerű robbanótestekkel felszerelni. „Örömmel jelenthetem, hogy valamennyien sikeresen teljesítették a vizsgahét moduljait, pedig kiképzőként bonyolult és friss tudást igénylő feladatokkal készültünk nekik. A tanfolyam értékét mutatja, milyen motiváltak voltak végig a résztvevők” – összegezte a kurzus tanulságait Kondor Ádám zászlós, aki egyébként már a következő, hadszíntéri helyszínelői, vagyis WIT képzésre készül.