Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hangulatos nyári esték Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 24. 20:48

Nyáresték a parkban címmel szabadtéri programsorozat indult a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Veszprémi Intézménye szervezésében, a művelődési ház előtti téren. A rendezvényt hirdető programokban zenekarok, táncosok, énekkarok fellépéseit láthatják a kultúrát szeretők, és első alkalommal színházi előadásokkal is szórakoztatnak a szervezők.

A rendezvényekről Bakcsi Andrást, az intézmény igazgatóját kérdezte a honvedelem.hu.

Milyen hagyományai vannak ezeknek a rendezvényeknek és milyen a fogadtatása programjaiknak?

A nyáresték szabadtéri programsorozatát 2001-ben rendeztük meg az első alkalommal. Az első próbálkozás egy hetes volt, de később, amikor láttuk, hogy van igény erre a programra, négy hetesre bővítettük a rendezvénysorozatot. Ez egy teljesen nyílt, ingyenes szolgáltatás a városban és a környéken élő katonáknak és civileknek egyaránt. Az első három hetet június végén, július elején tartjuk meg, ennek a kezdetét mindig a tanévzárót követő hétre időzítjük. A negyedik hetet augusztus utolsó napjaira szervezzük, ez egyben a nyárbúcsúztató nevet viseli. A napokat igyekszünk úgy megválogatni, hogy elkerüljük a nagy veszprémi kulturális rendezvényeket, nem akarunk senkinek konkurenciát jelenteni. Esténként általában egy programot szervezünk, de van egy kivétel, amikor három program is be van tervezve az est műsorába. Ezekkel a rendezvényekkel azt szeretnénk elérni, hogy a lakótelep közepén lévő intézmény többeknek adjon lehetőséget a művelődésre, ne csak azoknak akik rendszeresen bejárnak hozzánk. Az utcán sétálók megállhatnak egy kicsit, belenézhetnek a műsorainkba és talán ezzel kedvet kapnak arra, hogy elvigyék a programfüzetünket. Ezt követően megvan az esélye annak, hogy a jövőben élnek a klub által nyújtott lehetőségekkel és a házba is bejönnek.

Mekkora a rendezvény befogadóképessége?

1595888469
Összesen kétszáz széket helyeztünk el a színpad előtt, de volt olyan előadás az elmúlt években, amikor a tér teljesen megtelt. Ez azt jelentette, hogy 5-600 néző kísérte figyelemmel az előadást. A fellépő együttestől függő dolog ez, mert van olyan együttes, akinek a kedvéért a környező városokból is felutaznak ide a nézők. Elsősorban a fiatalokat céloztuk meg, ezért a fellépőket és műsorszámokat úgy válogattuk össze, hogy minél több fiatal jöjjön el és szórakozzon. A fellépők három csoportba sorolhatók. Egyrészt vannak a saját művészeti csoportjaink, akik az intézmény keretein belül működnek. Ilyenek, a Honvéd Bakony Táncegyüttes, Gizella Női Énekkar, a HEMO Modern Táncműhely, a HEMO Winner Táncegyesület, valamint a Kis Bakony Táncegyüttes. Ezek az együttesek szeretik megmutatni magukat a városnak és a hozzátartozóiknak, ezért itt biztosítunk nekik erre lehetőséget. Második csoportba tartoznak azok, akik a próbáikat tartják az intézményben és ennek a kapcsolatnak köszönhetően vállalnak fellépést a nyári rendezvényünkön. Vannak, akik már a hagyományok miatt kérnek lehetőséget a fellépésre, mert szeretik ezt a helyszínt és ezt a közönséget. Aki a programot jobban megnézi láthatja, hogy az amatőr művészek mellett szerepelnek a profik is, többek között a Pannon Várszínház, a Forrás Színház művészei.

Mikor kezdődtek a rendezvények és meddig tartanak?

1595888469
Június 15-én a nyáreste programjainak nyitó rendezvényén a vendégeink, a térségben ismert „Rulett Együttes" koncertjét halhatták. Innen július 3-ig minden este különböző műfajokkal és együttesekkel találkozhatnak az ide látogatók. A július 2-i este egy összetettebb igényt elégíthet ki. Hat órakor musical- és operett műsorral kezdünk, hét órakor Gogol: Az őrült naplója novellájával folytatjuk és kilenc órakor „A mi színházunk"- címmel lesz előadás. Ezeknél a szabadtéri rendezvényeknél a nézők szabadon választhatnak és ha nem nyeri el a produkció az érdeklődésüket, nyugodtan el is mehetnek, de inkább az a tapasztalat, hogy a zenét meghallva nagyon sokan jönnek ide. A problémát az időjárás tudja okozni. Ez a hét nagyon nem kedvezett a rendezvényeknek. Hétfőn annyira esett, hogy a tervezett reneszánsz komédiát nem lehetett bemutatni. A befejező rész augusztus 24-én, a Honvéd Bakony Táncegyüttes műsorával indul. 28-án 18 órakor kezdődik a „Nyárbúcsúztató", ahol megvillantjuk a nyáresték legizgalmasabb pillanatait. Rövidített műsorral fellépnek, Acro Dance Sporttánc Egyesület, HEMO Winner Versenytánc Egyesület, Honvéd Bakony Együttes, a Drágakövek Hastáncegyüttes, a Kék Gárdisták, a Mazsorett és Showtánc Együttes. Ezt követően tíz óráig az utcabál kerül sorra, a Régió zenekar közreműködésével.

1595888469