Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven katona indul Afganisztánba

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 24. 16:36

Negyven „sivatagi” egyenruhába öltözött magyar katona sorakozott fel szerdán Hajdúhadházon, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán. A katonák annak a szakasznak a tagjai, akik az afganisztáni választások biztosítása érdekében utaznak hamarosan az ázsiai országba.

Az augusztus 20-ai választások biztosítása érdekében negyven katonából álló magyar szakasz utazik hamarosan Afganisztánba. Az alegység ünnepélyes búcsúztatóját június 24-én rendezték meg Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison. Az eseményre a misszióba indulók családtagjai és hozzátartozói is meghívást kaptak.

1595888466
A rendezvényen – amelyen részt vett Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztályának vezetője, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Szabó László ezredes, a hamarosan Afganisztánba induló magyar tartományi újjáépítési csoport hetedik váltásának parancsnoka is – Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese köszöntötte a felsorakozott negyven katonát, majd meghallgatta a szakasz parancsnokának jelentését.

„Az afgán választásokat biztosító szakasz hazai készenlétet elérte, a műveleti területre történő átcsoportosításra felkészült!" – mondta Benkó Norbert főhadnagy, az alegység parancsnoka.

Búcsúztatójában Kovács vezérőrnagy elmondta: Afganisztánban a Magyar Honvédség egyre nagyobb erőkkel vállal szerepet. Az augusztus 20-ai választások miatt azonban meg kell erősítenünk a már kint lévő csapatokat. És nemcsak a választások szavatolása, hanem a saját erőink megóvásának érdekében is. Éppen ez lesz ennek a szakasznak az alapvető feladata.

Az összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese hozzátette: sajnos a jelenlegi afganisztáni helyzetet látva a hamarosan kiutazó magyar katonáknak fel kell arra is készülniük, hogy saját magukat, illetve a rájuk bízott értékeket megvédjék.

– Természetes, hogy minden katona – bármelyik műveleti területen és nemcsak Afganisztánban – csak akkor tudja feladatát maradéktalanul teljesíteni, ha érzi az itthoni elöljárók támogatását. De még ennél is fontosabb, hogy ha érzi a család, a szerettek támogatását – mondta Kovács tábornok, aki a hozzátartozókhoz szólva kiemelte: a debreceni lövészdandárnál idén kezdte meg a működését egy humánszolgáltató, tájékoztató és családtámogató rendszer, amelynek feladata, hogy információáramlást biztosítson a külszolgálatot teljesítő katonák és családtagjaik között. S ez a rendszer mindenkinek a rendelkezésére áll.

1595888467

Az afganisztáni választásokat biztosító magyar szakasz egyébként a tartományi újjáépítési csoport hetedik váltásának állományával együtt hajtotta végre a missziót megelőző felkészítést. Ugyanazokra a feladatokra és ugyanolyan ütemben készültek, mint a PRT tagjai. Emellett azonban néhány, speciális feladatra – például gyalogjárőrözés, VIP-személy kísérése és éjszakai műveletekben való részvétel – ugyancsak felkészültek a március vége óta tartó kiképzésen – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Vokla János alezredes, a PRT-7 parancsnokhelyettese.

A szakasz tagjainak alapvető feladata ugyanaz lesz, mint az Afganisztánban szolgáló PRT kontingensen belül működő Force Protection (FP – erők védelme) századnak. Éppen ezért a hadműveleti területen tartózkodó mindenkori PRT parancsnokának alárendeltségében végzik majd feladatukat. Azaz kiutazásukkor még a PRT-6, szeptember közepe után pedig a PRT-7 munkáját segítik, s bázisuk is a Pol-e Khumriban található Pannonia Camp-ben lesz.

A szakasz katonáinak többsége a debreceni dandár alárendeltségébe tartozó, hódmezővásárhelyi 5/3-as lövészdandár állományából került ki. Valamennyien legalább egy missziót teljesítettek már, ám Afganisztánban még nem jártak. Külszolgálatukat a tervek szerint július 15-én kezdik meg, s négy hónapig maradnak az ázsiai országban.

1595888467
 

1595888467
 

1595888467
 

1595888467
 

1595888468
 

1595888468
 

Fotó: Szűcs László