Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adómentes marad a katonák lakhatási támogatása

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 25. 5:58

A honvédelmi miniszter érdemi intézkedésekkel reagál a szakszervezeteknek a katonák illetményének és juttatásainak tervezett változásaival kapcsolatos észrevételeire és tiltakozására. Dr. Szekeres Imre javaslatára ugyanis a kormány elfogadta a katonák lakhatási támogatásának és ruházati illetményének adómentes körben tartását.

Ezen kívül a miniszter felkérte a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó gazdasági társaságokat, hogy csökkentsék felére igazgatótanácsaik és felügyelő-bizottságaik elnökeinek és tagjainak tiszteletdíját, és az így felszabaduló összegeket ajánlják fel a rászoruló katonákat támogató HM Szociálpolitikai Közalapítvány részére.

A Honvédelmi Minisztérium és a reprezentatív honvédelmi szakszervezetek közötti egyeztető tárgyalás a csütörtöki nap folyamán folytatódik. Ezen szó lesz a 2009. február 5-én megkötött bérmegállapodás időarányos teljesüléséről, valamint a felek megvizsgálják a 13. havi illetmény ez év második felére eső részére vonatkozó kompenzációjának lehetőségeit is.

A tárgyaláson a Honvédelmi Minisztérium illetékesei bejelentik azt is, hogy a kormány elfogadta Dr. Szekeres Imre miniszter azon javaslatát, hogy az adótörvény módosításában szerepeljen az a kitétel, miszerint a Magyar Honvédség személyi állománya számára továbbra is adómentes maradjon a lakhatási támogatás és a ruházati illetmény, amennyiben a juttatások jogszerű felhasználását számlával igazolják.

A miniszter saját hatáskörben ezirányban módosítani fogja a vonatkozó tárcaszintű jogszabályokat.

További intézkedésként a honvédelmi miniszter felkérte a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó tíz gazdasági társaságot – a HM Armcom Zrt-t., a HM Currus Zrt-t., a HM Arzenál Zrt-t, a HM EI Zrt-t, a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt-t, a HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt-t, a HM Verga Erdőgazdaság Zrt-t, a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht-t., a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht-t, valamint a HM Térképészeti Kht-t, – , hogy csökkentsék felére igazgatótanácsaik és felügyelő-bizottságaik elnökeinek és tagjainak tiszteletdíját, és az így felszabaduló összegeket ajánlják fel a HM Szociálpolitikai Közalapítvány részére.

A HM Szociálpolitikai Közalapítvány 1990 óta nyújt a rászoruló honvédségi alkalmazottak számára szociális, képzési, gondozási segítséget, támogatást. A közalapítvány munkáját a honvédségi szakszervezetek is együttműködőként támogatják.